Efter att ha lanserat medlemssystemet i maj och arbetat mycket med att göra det smidigare att skapa ett konto så passerade vi i september över 1000 registrerade medlemmar. Riktigt kul att så många använder Komponentkoll och sparar sina byggen! Dreamhackbilden ska givetvis symbolisera hur många vi är, och våra matematiker har räknat ut att vi definitivt inte hade kunnat klämma in alla i sovhallen på Elmia så tyvärr hade några av oss fått sova på tangentbordet. Men det är väl en del av upplevelsen.

Redan förra året tog vi beslutet att det var dags för att låta även icke-svenskar få använda tjänsten och har under året jobbat med att kunna skala upp våra system för att möjliggöra en lansering på fler marknader. Utrullningen började i Norge i juli och kort därefter följde Danmark och Tyskland. Givetvis förblir Sverige vår hemmarknad och huvudfokus, men det är spännande att se tjänsten växa även i våra grannländer! Denna internationella utrullning, givetvis med kodnamnet Operation Pitbull, ligger under hösten i vila när vi åter lägger fokus på att förbättra tjänsten ytterligare.

Med detta sagt står vi nu inför kampanjtider med Black Friday, julförsäljning, och mellandagar runt hörnet och vänder oss återigen till er för att få höra vad ni faktiskt tycker om byggverktyget! Vid slutfört bygge kommer det under närmaste dagarna att ligga ett litet feedback-formulär som du gärna får fylla i med dina åsikter. Ni som har använt Komponentkoll länge vet att vi körde en liknande satsning i vintras där vi fick väldigt mycket bra tips och idéer från er, varav väldigt många så småningom hittade sig ut i byggverktyget, tex att kunna spara byggen, se bygghistorik, och lättare lägga till extra SSD.

Hej på er allesammans,

Idag rullar vi ut den största uppdateringen sedan medlemssystemet kom på plats. Du som är inloggad på Komponentkoll kan nu lämna recensioner på produkter och upp/nedrösta andras recensioner. I framtiden kommer vi även börja utse medlemmar med bäst och flest recensioner på sajten. Detta är den första stenen i vårt arbete med att lyfta fram det material ni användare skapar. Eventuellt kommer vi även ha kommentarer på byggen, produkter, samlingar osv. Vi hoppas detta uppskattas av alla användare och att det kan ge alla ännu bättre insikt i vilken produkt som passar bäst i deras bygge!

Utöver recensionerna har vi jobbat på en mängd finslipningar och förbättringar. Bland annat har vi två nya kompatibilitetstester: längd av grafikkort kontra plats i chassit, samt höjd på CPU-kylare kontra plats i chassit. Detta är något som länge har önskats av många som bygger mITX-datorer. Vi listar också max längd på nätaggregat i chassin samt antal fläktar som följer med chassit. Detta kommer så senare bli en grund för fler filter och automatiska kompatibilitetstester.

Vi har även jobbat hårt med att standardisera en mängd produktinformation och förbättrat databas-strukturen, vilket gör att vi nu känner oss redo för att lansera Komponentkoll på fler marknader. Redan denna månaden kommer vi att lansera Komponentkoll i Norge. Går allt bra där så följer fler länder kort därefter 🙂

Disclaimer: Denna artikeln innehåller sk. affiliate-länkar. Vi kan få ersättning efter att du har följt länken till Amazon.

Amazon har under sommaren rullat ut hemleveranser även i Sverige från det tyska lagret. Det har länge ryktats att jätten är på väg att tåga in även på vår lilla marknad med många rekryteringar i kring det ryktade lagret någonstans utanför Eskilstuna.

Här är några av våra favoritprylar att beställa hem från Amazon.

Anker 1,8m USB-C sladd

Högkvalitativ flätad USB-C sladd. Man kan inte ha för många, och till detta suveräna pris är det svårt att tacka nej.

Xiaomi Mi Band 4

Xiaomis Mi Band har länge varit en storfavorit för alla som vill ha en smart klocka utan att lägga ut flertalet tusenlappar på en Apple Watch. För bara 200 kr får man tracking av sömn, steg, puls, samat notifikationer och andra smarta funktioner. Dessutom är batteritiden riktigt lång – mer än en vecka klarar den utan problem på en laddning.

Tripod

Säger sig självt. Riktigt prisvärd tripod för kamera eller telefon. Perfekt för amatör-setupen när man ska streama.

Armband till Fitbit Charge 3

Armband och reservdelar till telefoner och andra gadgets är svåra att hitta på svenska marknaden. Amazons enorma lager kommer alltid till räddning här. Oavsett om det är en Pebble, Fossil eller Fitbit så hittar man alltid ett armband som passar.

I vintras lanserade vi nya webbplatsen (Komponentkoll Mk3) och lovade flera nya funktioner och förbättringar. Nu är det dags att ni får ta del av det vi har jobbat på sedan dess! Idag lanserar vi vårt medlemssystem. Du får självklart förbli anonym om du föredrar det, men som inloggad medlem kommer du kunna ta del av mycket fler funktioner på Komponentkoll. Till att börja med kan medlemmar nu skapa samlingar med sina favoritbyggen och dela sina samlingar med varandra. Detta tror vi kommer bli ett smidigt sätt för erfarna byggare att enkelt kunna presentera byggen i olika prisklasser och för olika ändamål.

Vi tycker själva att det är jobbigt att ha koll på kontouppgifter på hundrafemti olika tjänster. Därför tyckte vi att det var viktigt att lansera medlemssystemet med stöd för tredjepartsinloggning. Du kan enkelt skapa ett konto genom att logga in med Steam eller Google. Dessutom kan du länka ditt Steamkonto till ditt Komponentkoll-konto. Om du väljer att logga in via Google eller Steam så behöver du inte ens skapa ett lösenord på Komponentkoll! Självklart kan du lägga till ett om du vill.

Medlemssystem

 • Registrera konto och logga in på Komponentkoll
 • Ditt konto sparas som ägare när du skapar ett bygge
 • Skapa egna samlingar med byggen
 • Spara byggen till samlingar (både dina egna och andras byggen)
 • Skapa privata, olistade eller offentliga samlingar
 • Länka konto med Steam eller Google
 • Logga in med Steam eller Google
 • Visa Steamlänk på din användarprofil

Annat nytt

 • Sortera efter och se hårddiskars pris per TB
 • Lägg enkelt till en extra SSD, skärm eller hårddisk under ”mina komponenter” (tack vare er feedback!)
 • Introduktionen på startsidan går nu att dölja (döljs automatiskt när du har sammanställt ett bygge)
 • Byggen under populära byggen och i samlingar visar nu när de skapades
 • På ett bygges sida kan man se när det skapades och vem som skapade det
 • Byggets sida visar några samlingar som det ingår i
 • Lägg musen över produktbilder för att se en större bild
 • Lägg musen över snabbfilter för att snabbt se vad filtret betyder

Fixar

 • Smidigare att namnge sina byggen
 • Lättare att kopiera länk till bygge på mobil
 • Produktbilder levereras nu som WebP om din webbläsare har stöd för det
 • Rensat upp och snyggat till GDPR-popup-rutan
 • Val av språk sparas nu första gången du ändrar språk
 • Y-axeln i en produkts prishistorik ändras nu baserat på tidsspann
 • Vi har äntligen bestämt oss för att byta namn på ”listor” till ”byggen” för det är vad de är!
 • Hemsidan ser mer ut som på andra enheter när man använder iOS nu
 • Added som missing tränslations
 • Ett antal mindre skönhetsfixar

Ärade läsare!

Välkommen till nya Komponentkoll. I somras satte vi oss ner och gick igenom allt vi ville göra med webbplatsen och insåg att vår tekniska lösning inte var hållbar för att bygga vidare på. När vi först satte igång sajten 2017 var det ett litet hobbyprojekt med tanken ”vi testar och ser om det går” utan några större framtidsplaner. Det betyder att den tekniska grunden som vi byggde upp hemsidan på inte var särskilt genomtänkt eller lämplig för vad den nu har vuxit till att bli.

Det är alltid jobbigt att behöva riva ut allt man har jobbat med och börja om från steg 1, men vi är väldigt nöjda med beslutet. Sex månader och 16 000 rader kod senare är vi idag redo för att gå live med den nya webbplatsen. Det lär dyka upp buggar och problem, men förhoppningsvis är de åtgärdade innan nästa decennium i alla fall.

Changelog

 • Startsidan är borta och ersatt med byggsidan för att ge mer fokus på kärnfunktionaliteten! Med detta flyttar även ”heta deals” från vänstersidan till en horisontell lista.
 • Webbplatsen laddar in mycket snabbare (och är mer responsiv på alla sätt).
 • ”Laddar-animationen” på byggverktyget är helt borta.
 • Kategori-menyn på mobilversionen har fått sig ännu en makeover. Vi testar oss helt enkelt fram och försöker hitta den bästa lösningen.
 • Nytt utseende på flertal platser, exempelvis ”menyn” ovanför byggverktyget är numera mörk, och butiksfilter har en ny look.
 • ”Mina komponenter” syns även när man kikar på ett annat bygge så att man enkelt kan börja bygga eller byta ut komponenter.
 • Det framgår tydligare hur man ändrar namn på sitt bygge.
 • Vi har nu mycket snyggare förhandsgranskningar på social media-länkar. Testa att dela en länk till ett bygge i tex Discord eller på Facebook 🙂
 • Hela webbplatsen finns nu både på svenska och engelska, vilket bäddar för fler språk och valutor (?!) i framtiden
 • Överlag är hemsidan enklare att använda pga uppdaterad placering och utseende av knappar / text.

Vad sker härnäst

Nu har vi äntligen en stabil grund att bygga vidare på. Vi har fått en stor hög med tips på förbättringar av er användare som vi vill få in på hemsidan. Vi kommer fortsätta lägga mycket tid på att se över våra kategorier, produktdatabasen och filter-funktionalitet. Utöver detta är prioriteten den kommande tiden möjlighet att spara sina byggen och enkelt hitta bland sina gamla byggen. Mer än så vågar vi inte säga just nu, vi följer ”underpromise and overdeliver” metodiken 🙂

Tekniska detaljer för nördar

För de mer tekniskt insatta göttar vi även ner oss lite i vad vi faktiskt har ändrat på.

Tidigare i veckan flyttade vi våra servrar från Tyskland till Finland. Vi kan nu skala upp och ner vår hårdvara efter behov och belastning. Med detta har vi även sett till att flytta vår mjukvara in i 2019 med senaste MariaDB och PHP i backenden. Tidigare körde vi föråldrad mjukvara och det är nog ett mirakel att vi inte har haft några säkerhetsproblem. Ta i trä.

Vi har gått från en boomer-kompatibel LAMP-stack med WordPress som ramverk till en modern NodeJS-stack på ramverket Next.js. Med detta har vi skrivit om hela frontenden från ett galet modifierat WordPress-tema med AngularJS och jQuery i frontend till en ren React-applikation utan jQuery (!) med stöd för rendering både server-side och client-side.

Utöver Cloudflares CDN med automatisk cache har vi även infört aggresivare caching på flera delar av webbplatsen, vilket innebär snabbare laddningstider.

Med nya webbplatsen har vi jobbat fram ett riktigt bra betyg i samtliga Lighthouse-kategorier (vilket innebär galet bra prestanda både på dator och mobil), samt byggt upp allt med tillgänglighet (a11y) i tanken. All text är dessutom modulär och enkelt utbytbar, vilket ger oss möjligheten att erbjuda flera språk än svenska.