Letar du efter amerikanska priser?
Visa priser i USA
1
1
Köpråd dator

Osäker på val av CPU-kylare

Skulle behöva lite råd kring val av CPU-kylare. Får erkänna att jag känner mig lite tveksam till vattenkylningen, även om den verkar fått någorlunda bra betyg. Är ju egentligen inte heller ute efter att överklocka, snarare är det viktigare att datorn går så tyst som möjligt vid låg belastning, exempelvis för att se på film. Har därför kikat på luftkylare som enligt specifikationerna ska ha låg ljudnivå men då är det väldigt svårt att avgöra vilka som faktiskt fungerar med valda komponenter (främst chassi, moderkort och typ av socket, som jag förstår).

Är det någon som kan säga säkert vilken/vilka av dessa som skulle fungera med min konfiguration?

 • Noctua NH-D15S Chromax Svart
 • Noctua NH-U12S chromax.black
 • Noctua NH-U12S
 • Cooler Master Hyper 212 Black Edition

De två sista känner jag mig ganska säker på att de ska passa, utifrån beskrivningen, medan de två första verkar lite tvetydigt. Lite osäkerhet kring om det följer med ett "kit" som gör att det ska fungera eller inte. Men om de fungerar så väljer jag nog hellre någon av dem.

Alternativt om någon har tips på annan passande luftkylare som har låg ljudnivå så är det också uppskattat.

Ser ni några andra uppenbara brister i bygger får ni gärna notera det också, förstås!

 • keyboard_arrow_up

  Speldator

  • Core i5-12600K
  • RTX 3080
  • 32 GB
  • 1 TB
  • ATX
  • 850 W
1

Sortera svar:

1
249

Jag skulle kört på en be quiet dark rock pro 4. De kyler rätt bra och är ganska tysta. En grej är att du har ju extremt bra komponenter och du värkar ju mest vilja göra lite mindre krävande saker? Isåfall är det ju onödigt med så extrem GPU

Länk:

https://www.googleadservices.com/pagead/aclk?sa=L&ai=DChcSEwiz4uuQzuj2AhWDkGgJHcerAkIYABANGgJ3Zg&ohost=www.google.com&cid=CAESbeD2cIPgtb_q6T8g2AXp7Lmrgd4ozQb2oK7901_ihdDmpOwhdgC-U4Q9if6NCmwai1dtMp99sfYoeaiNr-5dRFMZ0tCNJJXs2BnMcxAtToO9JJnZhUzA-bE_vCF0QHQv3-qxDvlXdBfmZxgr2-s&sig=AOD64_2gOyAHPyfQ7L570dWU7AZfcyKBTw&ctype=5&q=&ved=2ahUKEwisu-CQzuj2AhVyS_EDHcz3B9QQwg96BAgBEA4&adurl=

Fractal Design Define 7 ska vara rätt tyst chassi.

 • keyboard_arrow_up

  Ungallant Anteater

  • Core i5-12600K
  • RTX 3080
  • 32 GB
  • 2 TB
  • ATX
  • 850 W
1
1
[borttagen]
redigerad

[borttagen]

1
79

Här är min rekommendation för dig. Lade till det chassit du vill ha om du vill ha den lägsta ljudnivån möjligt, denna har inbyggd ljudisolering, tysta 140mm fläktar och är extremt lätt att bygga i. För maximal tystnad vill du ha en Noctua NH-D15, detta är det perfekta valet för dig och är det tystaste du kan få för ditt bygge. Ditt nätaggregat som var en RM850 har inte någon vidare semipassiv drift, därför har jag ändrat PSUn till en Fractal Design Ion+ 2 80+ Plat, den har passiv drift upp till 400 watt vilket är perfekt för dig.

Jag bytte ut moderkort och ram till DDR4 då skillnaden i prestanda mellan DDR4 och DDR5 är drygt 1-2% för CPU, vilket absolut inte är värt att betala 1500-2000kr mer för.

Värt att notera är att du inte kommer märka någon skillnad i hastighet mellan SSDn du valt och en långsammare M.2 SSD för snabbheten av din dator. Jag rekommenderar istället att du köper en Kingston NV1 2TB för 1700kr. Då får du dubbelt så mycket utrymme och ingen märkbar skillnad i hastighet för bara en hundralapp mer. Annars hade jag köpt en billigare M.2 SSD för 900-1000kr.

Om du känner att du har budget över för det rekommenderar jag också att köpa en LG 38GN950 då det är en ytterliggare bättre skärm med högre upplösning och storlek, den kostar dock 4500kr mer, så du får fundera om du tycker det är värt det.

Ge mig dina frågor och funderingar runt det här och om du vill att jag ska ändra något så fixar jag det åt dig.

Kan också ändra på bygget om du tycker det blir för mycket pengar, du hade nog kunnat dra av 5-10000kr utan en märkbar skillnad i prestanda på det här bygget.

 • keyboard_arrow_up

  Unbroken Bichon Frise

  • Core i5-12600K
  • RTX 3080
  • 32 GB
  • 1 TB
  • ATX
  • 860 W
1
1
1

Först och främst, tack för din detaljerade input, uppskattas. Ska absolut titta närmre på både chassi och nätaggregat som du hänvisade till. Var ett ganska stort skutt upp i pris, men kan vara värt det. Får erkänna att jag inte heller hade en aning om vad semipassiv/passiv drift var, men tror jag förstår nu.

Har hört att det ska vara liten skillnad på DDR4 och DDR5, men att många säger att "DDR5 är inte värt nu". Är det just bara för att prisskillnaden är så stor, eller för att DDR5 förväntas få mer prestanda i takt med att programvara optimeras för att ta nytta av det? Om de båda förväntas att förbli samma prestanda över tid, då känns ju DDR4 som rätt val ja.

Om man går ned till DDR4, är det då någon förlust att gå från Z690 till B660?

När det gäller SSD, läste jag något om att det i framtiden förväntas släppas system som gör att saker kan läsas direkt från SSD, istället för minnet, och därmed göra att snabb SSD kommer göra större skillnad framöver. Är detta något du känner till? Jag ser inget behov av 2TB, så skulle vara en billigare 1TB som jag i så fall skulle köra på, tror jag. Och kanske eventuellt då köpa en till 1TB senare, både för mer plats om det behövs, och/eller för att få en snabbare SSD om systemet jag nämnde ovan blir verklighet.

Skärm har jag faktiskt redan inhandlat, som enda komponenten än så länge för det nya systemet. Passade på då jag via mitt arbete fick ytterligare 25% rabatt vid handel direkt från LG, så fick skärmen för runt 6200. Så skulle den andra vara dubbelt så dyr, vilket känns lite mycket.

Annan sak som jag sett att många valt för att spara in på kostnad är i5-12400f, och även mindre minnesmängd, vilket tydligen inte ska skada så mycket i spelprestanda. Däremot använder jag även datorn till bland annat programmering och har då ofta flertalet olika "micro-services" igång i debug läge på samma gång, flera Visual Studio instanser etc, så jag föreställer mig att jag kommer ha nytta av såväl bättre CPU som minne. När det gäller grafikkort var min tolkning att RTX 3080 anses vara mycket prestanda för pengarna, om nu något grafikkort kan anses det enligt dagens prissättningar. Finns det någon modell som skulle ge bättre prestanda/pengar men som ändå skulle klara att köra tyngre spel på upplösningen för den nya skärmen? Notera att det kort jag egentligen tittar på går för 10703 på GoPOP, men det kunde jag inte välja här.

Igen, stort tack för din input, har du möjlighet att svara vidare på ovanstående så uppskattas även det förstås. Om det går att spara ordentligt genom att välja billigare komponenter men utan att förlora för mycket i prestanda, så är det absolut intressant. Så vill dy föreslå ett helt alternativt bygge får du gärna göra det också.

1
1
79

Det här är vad jag hade börjat med i alla fall. Förra nätagget kändes overkill för dig, det kör passivt även vid lättare gaming, och då kommer ju grafikkortsfläkten vara mer högljudd ändå, så valde en RM850x istället vilket kör passivt vid lättare användning (som att kolla på film) vilket är det du egentligen behöver det för.

Har personligen byggt både i ett Define och ett P600S, och nivån i kvaliten mellan den är så enorm att jag tycker det är värt att betala extra för. Värt att notera är att den Define du valt för 719kr var med orange accent, annars kostar den 999kr.

För ett bygge med 3080 så känns en i5 12400F fel helt ärligt, det går säkert bra men en med ett grafikkort för 12000kr tycker jag en tusenlapp extra för att gå från 6 till 10 kärnor känns värt det. Bytte ut moderkortet till en välrecenserad MSI modell med bra VRM.

Då skillnaden i pris mellan 16 och 32 för DDR4 bara är drygt 700kr kan jag tycka det är värt det för ett så dyrt bygge.

Det du pratade om med SSDn heter Directstorage och fungerar även för PCIE gen 3, även om du kanske tappar nån sekund i laddtider är det inte värt att betala så mycket extra för en teknologi som sannolikt inte kommer finns i dem flesta spelen förrän om 3-4 år eller mer, speciellt när du ändå får ut det mesta av den från en gen 3 SSD.

Om du vill spara mer pengar så hade jag gjort allt samtidigt i så fall. Dra ner CPUn till en 12400F, GPU till en 3070 och ram till 16GB. Du lär tappa drygt 20% prestanda från detta, men spara ytterliggare 5000-7000kr.

Helt ärligt så är 3440x1440 mer än drivbart med en 3070, och hade nog ärligt kört på en sådan istället med hur mycket billigare dem är. Jag hade personligen gått mittenvägen och kört på 32GB, 12600K och en 3070. Du får välja själv hur du känner kring det. Om du har några fler frågor så tar jag gärna emot dem. :)

 • keyboard_arrow_up

  Graded Binturong

  • Core i5-12600K
  • RTX 3080
  • 32 GB
  • 1 TB
  • mATX
  • 850 W
1