Letar du efter amerikanska priser?
Visa priser i USA
1
11
Köpråd dator

allt-i-allo

Dags för en ny dator, används till allt möjligt spel, 3d m.m. tanken var runt 15k (+- något)

något jag borde byta ut? uppgradera / nergradera? tacksam för tips / förslag

tänkte köpa allt från inet (med montering) förhoppningen är att datorn ska kunna stå sig bra tag

 • keyboard_arrow_up

  alltiallo

  • Ryzen 5 7600X
  • RTX 3060
  • 32 GB
  • 1 TB
  • ATX
  • 650 W
1

Sortera svar:

1
325

14 kärnor på CPU och ett 3060 med 12 gb klarar du dig länge på. Skulle kunna gå upp till ett 3060 ti för ca 1200 kr mer. Presterar bättre i arbetsrelaterade situationer trots mindre VRAM. Isf även uppgradera till DeepCool PF700 eller DeepCool PK750D på nätagg för säkerhets skull.

 • keyboard_arrow_up

  Inet

  • Core i5-13500
  • RTX 3060
  • 32 GB
  • 1 TB
  • ATX
  • 650 W
1
1
11

kollade lite på intel först (12400 eller 12600) men vet inte snöade in mer på amd 7600x sedan

hur funkar det med program nu för tiden, har det flesta stöd för flera kärnor? (har ett svagt minne för att det var flaskhalsen innan, en del år sedan dock)

något särskilt som gör att man borde välja 13500? antalet kärnor? något annat?

är där någon större skillnad mellan ddr4 och ddr5? fördelar? nackdelar? som jag uppfattat verkar det som ddr5 har högre hastighet men även högre CL, vilket verkar jämna ut det så det blir ungefär det samma hastighet mellan t.ex 3200mhz cl16 (ddr4) och 5200mhx cl40 (ddr5) (såvida jag inte missförstått)

1
1
325
redigerad

När någon frågar om datorer som även ska användas som workstations så brukar jag rekommendera intel, det faktum att du ofta får ut betydligt fler kärnor och att både budget och high end CPUs från intel oftast slår AMDs varianter i program som Da vinci resolve och Adobe premiere pro osv.

13500 har bara en fördel mot 13400 och det är 4 extra kärnor. Går du ner till 12 generationens intel så blir dock skillnaderna större då både 13400 och 13500 har bättre single core och multi core prestanda än 12400. 12600k/kf ligger dock närmre i prestanda.

Använder du tex Adobe premiere eller liknande program så kommer alltid fler kärnor vara bättre. Samtidigt som 14 kärnor inte behövs till något nuvarande spel.

DDR4 mot DDR5 varierar mycket i prestanda när det kommer till spel, i tex Doom Eternal kan DDR5 ge en skillnad på upp till 20%. I Apex Legends kan skillnaden vara så liten som 1%...

Såg att du skrev om val av chassi till en annan användare. Jag behöll ditt val då chassit var ljuddämpat och tänkte att det var viktigt för dig. Om man bryr sig om ljudnivå kan det dock vara bra att köpa ett chassi med meshfront ist. Fläktarna i ett ljuddämpat chassi måste jobba hårt för att få in luft i chassit vilket resulterar i högre RPM. I ett mesh chassi går ofta fläktarna på lägre varv. Ett ljuddämpat chassi kan skapa en högre ljudnivå... Focus 2 Solid eller Pop Air Solid från Fractal Design är bra minimalistiska chassin som du kan kolla på isf. Båda finns på Inet, dock ej i lager för närvarande. Detta gäller dock för det mesta lite mer high end komponenter som går väldigt varma, ett ljuddämpat chassi kommer antagligen funka med denna build. Men kan vara värt att tänka på.

1
2
11
redigerad

precis därför jag valde det chassit, vill ha det så tyst som möjligt :) därför filtrerade jag på ljuddämpat innan, men ser logik i det du skriver så har kollat lite mer på meshfront. Kollat lite på de chassina du föreslog men gillar inte att vänta för länge :/ tänkte lägga ordern ganska snart (inom ngn dag). Montech Air 1000 Premium har de hemma och verkade ganska vettigt i mina ögon iaf.

Detta är det senaste jag har samlat ihop. https://www.inet.se/datorbygge/b1383084/alltiallo

2
1
325
redigerad

Aldrig haft att göra med ett Montech chassi personligen men läst att de ska vara bra för vad de kostar. Skulle fläktarna vara för högljudda kan du ju alltid byta till Noctua eller Be quiet senare.

Men satan vad AMD blev värt det med de kampanjerna. Ser mycket bra ut, kör hårt.

1
2
11

lagt en order nu. Tack för hjälpen :)

2
1
325

Inga problem :)

1
1
[borttagen]

[borttagen]

1
2

inet säljer 7600x uppgraderings paket med lite rabatt, sen ta heller ett amd 6700xt för den prisen

1
1
11

ska kolla lite på de :)

1
1
589

hej kan du lista några program. specielt för 3d rendering. om du kör typ blender kan det vara viktigt för hur man bygger datorn.

Om du bor i närheten av borås så kan jag bygga datorn ått dej. Men rekomenderar att du bygger själv väldigt roligt och enklare än vad du kan tro.

1
1
11

Kör inte så mkt 3d rendering utan mer fusion360 Har byggt ihop dator innan men har inte direkt ork eller lust till göra det för tillfälle. Bor i skåne så blir lite långt att köra.

1
1
589

https://www.inet.se/datorbygge/b1382038/ssss

här har du en på inet.

gick med amd grafikort då man får mycket mer värde från dom.

bättre chassi för mer luftflöde

det moderkortet du valde är okej men man kan ta den som kostar minst uttan att tappa något viktigt.

ram som har bra värde

en ssd som är tillräkligt bra för dej.

en psu som du kommer klara dej med. den du valde är ganska bra men lite overkill

1
1
11
redigerad

Detta är det senaste jag har samlat ihop. https://www.inet.se/datorbygge/b1383084/alltiallo

ser det ganska vettigt ut?

1
1
589

Ja det såg bra utt👍👍👍

1
2
11

lagt en order nu. Tack för hjälpen :)

2
1
11

fråga ang ram, det du valt ligger på 5600mhz och på moderkortet är standardhastigheten på 5200mhz så utgår från att man måste överklocka för att använde de minnena... Hur gör man den biten, bara ställa in i bios/uefi? Finns det nackdelar med det? sämre livslängd? temp? extra kylning? stabillitet?

fråga ang chassit, vad är det gör att det blir bättre luftflöde? storleken? antalet fläktar? har en del fläktar i mitt nuvarande som jag antagligen kommer flytta över verkar vara någorlunda likvärdigt med fläktplatser

fråga ang moderkortet, någon särskild anledning till valet av Gigabyte B650 Gaming X AX kollade lite på ASUS TUF Gaming B650-Plus som finns med i uppgraderingspkt som crewman4 tipsade om moderkort 2739kr och psu 3090kr för 5249kr) något som talar mer för "gaming x ax" istället? det jag kommer på att det har wifi (inget avgörande direkt men inte helt fel heller). Om man kollar det billigaste ASUS Prime B650M-A något fel med det?

bonusfråga... är där någon särskild anledning till vga och ps/2 uttag nuförtiden? hade uppfattat det som att de går ur tiden lite, iaf när det kommer till datorer för hemmet

1
1
589

med ram så kommer du ja överklocka. Det är kallat att använda expo och är standard nu för tiden. Den kan man hitta i bios. Och nackdelar finns det inte för am5 över 6000mhz

valde chassitet jag valde på grund av att den har meshad front. Villket gör luftflödet bättre.

Fanns ingen direkt anledning till att jag valde moderkortet. Det är den billigaste med 3 m.2 och den är atx. Men nu när du inte kommer se bygget så spelar atx ingen roll. Men kolla över om du klarar dej med vad ett micro atx kommer med. Rekomenderar att hitta något med tre m.2 plattser.

ps/2 psu är just nu inte den nyaste standarden. Det är atx 3.0. Men det ända den lägger till är en 12volt high power cabel villket gör så att man kan koppla in 4000 serie grafikort uttan splitter. Men du har ju inget 4000 serie grafikort villket gör det onödigt

1
1
11

ok ska kolla vidare en del, återkommer antagligen med frågor

Kan ha tagit fel benämning. Med ps/2 syftade jag på mus/tangentbords kontakten, den kanske heter något helt annat dock. Men fick lära mig en del som jag inte kände till :)

1
1
589

A tror det finns en sak som heter ps2 i näthag också. Men om du kör ps/2 kontakt på både mus och tangentbord kan det bli svårt. Jag har inte sätt sånna på superlänge. Finns en sån kontakt på moderkortet. Men du kan också skaffa en ps/2 till usb om du värkligen behöver

1
2
11

ganska säker att jag klarar mig bra utan, trodde mest att de var utfasade för ett antal år sedan så blev mest förvånad att se det på moderkort nu när man kollar omkring

2