2
Köpråd dator

Hjälp med delar till en PC-server

Hej, jag har väldigt dålig kunskap om att bygga datorer. Jag har kommit över en AMD Ryzen Threadripper 2920x extremt billig och tänkte bygga ihop en dator där jag kan köra proxmox och virtualisera upp flera enheter där jag kan köra olika scrappers och annat jag bygger som programmerare. Tänkte använda den som en server skulle man kunna säga.

 1. Moderkort:

Då jag inte kommer köra några tyngre spel eller grafik på denna datorer så antar jag att moderkortet inte behöver kosta multum utan tänkte mig runt max 4k om möjligt. Verkar inte finnas så mkt att välja på då denna CPU har några år på halsen. Men skulle vilja ha en tillverkare som ger bra garantier och support vilket jag har fått uppfattningen att Gigabyte kanske inte är den bästa då. Vill ha ett moderkort där man kan ha upp till 128 GB ram.

 1. Ram-minne:

Vad det gäller ram minnet. Är det rekommenderat att köra med 16 x 8 alt 32 x 4 om man vill fylla upp fullt? Skulle ett paja så är det ju billigare att köpa ett nytt på 16 än 32 men samtidigt så finns det ju flera som kan paja. Hur ska man tänka? Fördelar/nackdelar med det ena eller andra?

Hårddisk och grafikkort kommer jag kunna lösa själv. 3. Grafikkortet är dock tanke att köpa något Nvidia Geforce 4GB för jag kommer köra ett kameraövervakningsprogram på en av mina virtualiserade enheter jag kör med Deepstack som ska fungera bättre med ett GPU grafikkort, men kommer troligtvis köra med en enkelt grafikkort utan GPU till en början och vänta till jag finner något billigt.

 1. Kylare

Då jag som sagt kommer ha denna på mer eller mindre hela tiden så undrar jag om man kommer behöva någon som kyler mer osv eller något annat jag bör tänka?

 1. Chassie

Känner inte att jag behöver något speciellt egentligen då jag troligtvis kommer ställa undan den. Samtidigt som man tycker det hade varit lite roligt med att ha ljus i den och ha den framme så. Men är det något särskilt jag behöver tänka på här?

Önskemål/Förslag: Om man utgår från det bygget jag har bifogat, bör jag välja något annat moderkort utifrån mina preferenser? (något annat förslag i samma prisklass) Något annat minne som kommer fungera bättre? Förslag på bra case utifrån vad jag ska ha den till.

Uppskattar all hjälp jag kan få för jag har verkligen noll i kunskap.

 • keyboard_arrow_up

  Startingpoint

  • Ryzen Threadripper 2920X
  • 64 GB
  • ATX
2

Sortera svar:

1
149

Hej! Kul med ett annorlunda bygge. Jag är tyvärr ingen expert på server-byggen, men har iaf lite tankar.

Threadripper kör minnet i quad channel, vilket betyder att du får bäst prestanda med exakt 4 RAM stickor och borde varken ha mer eller mindre om du inte verkligen har behov för 128+ GB RAM. Huvudsaken är att du inte får ut mer prestanda om du har 8 stickor. Om ett skulle paja så har du några års garanti på RAM så tror inte det är en faktor du behöver tänka på.

Kan tyvärr för lite om X399 moderkort för att kunna hjälpa dig där.

Är lite förvirrad av ditt grafikkort-resonemang. 2920X har ingen integrerad grafik så du kommer behöva ett grafikkort.

Vad gäller kylning så beror det väldigt mkt på hur du kommer använda servern. Om den ska stå nära 100% belastning 24/7 så kanske det är värt att tänka ett steg extra men annars räcker det med en helt vanlig tornkylare.

Val av chassi beror också på belastning och på placering med tanke på oljud. Chassin och fläktar gjorda för servrar låter ofta väldigt mkt jämfört med konsument grade komponenter. Men TDP för din threadripper är ungefär samma som en ny i9 så det räcker med ett bra konsument grade chassi och genomtänkt luftflöde + bra kylare, så det hade nog jag kört på.

1