1

Stream/Editing utan grafikkort?

Hej, undrar om det finns någon här som kan hjälpa mig lite kanske?

Jag ska köpa/bygga en dator som bara kommer användas för livestreaming (OBS) och videoredigering (Premiere Pro) och ibland även FL Studio. Det ska gärna gå att redigera video i 4K men främst kommer jag jobba i 1080. Den kommer inte att användas alls för gaming, men vill att det ska vara bra prestanda, och gärna lite mer än vad jag kanske behöver som minimum för att slippa uppdatera snart efter. Vill hamna så bra i pris som möjligt (5.000-10.000), men lägger gärna nån hundralapp mer för bättre komponenter.

Lite ont om info på nätet kring byggen som dessa, då typ allt är för gaming. Men vad jag har förstått det som så är grafikkortet inte lika viktigt för typ videoredigering som vid gaming (verkar främst snabba på rendering men inte ett jätteproblem för mig). Stämmer det att då är processorn/RAM/lagring viktigare att lägga fokus på, eller är jag helt ute och cyklar? Kan inget om Power Source heller? Är 750 bra, eller behövs mer/mindre?

Slutligen, kan man streama och redigera video med detta bygge, funkar det med den integrerade grafiken från Intel och utan ett dedikerat grafikkort?

Tack på förhand!

 • keyboard_arrow_up

  Stream/Create

  • Core i7-11700K
  • 32 GB
  • 500 GB
  • ATX
  • 750 W
1

Sortera svar:

1
95

Halloj! Glider in här med ett svar precis efter black friday så sorry om det är för sent att fynda nu :D

Rekommenderar inte att bygga utan grafikkort varken för streaming eller redigering. Bra grafikkort krävs för att kunna rendera förhandgranskning i hyfsad kvalité on the fly när du redigerar och hoppar runt i videon. I stort sett av samma anledning behöver du bra grafikkort för att kunna streama med hög bitrate/upplösning eftersom din dator måste kunna rendera video live. Om du vill redigera utan att kunna förhandsgranska och sen vänta på att CPUn renderar så är det klart att det går men det är nog inget kul :-)

Processor och RAM är absolut viktigt för redigering. Jag tycker du har valt en ganska bra kombination på den fronten. Överlag så är bygget du har bra för ändamålet, men du behöver ett grafikkort.

Jag skulle nog säga att försök spara in lite på RAM, SSD, PSU. Du kan nog skala av iaf 1000 kr på de komponenterna utan att du märker någon skillnad i prestandan. Ta sen resten av din budget (2000 kr ish) och jaga ett begagnat grafikkort. För att streama bekvämt i 1080p så behöver du inget monster, men kanske ett gtx 1060, 980, 1650 typ. Rekommenderar nvidia för att deras grafikkort har nvenc för rendering som funkar riktigt bra för streaming och rendering av film.

1