Letar du efter amerikanska priser?
Visa priser i USA
1
2
Köpråd dator

Fotoredigeringsdator

Jag ska sätta ihop en dator som är optimerad för redigering av bilder och lite video. det får kosta max runt 20 000kr, gärna billigare. Har ingen större erfarenhet av att bygga datorer men jag har efter en del research gjort ett försök här. Fungerar dessa komponenter bra ihop? Vad finns det för likvärdiga komponenter att byta till som är billigare men med bra kvalitet och driftsäkra? Det jag inte vill ändra på är CPU, moderkort , SSD och hårddiskar förutsatt att dessa fungerar ihop. Vill helst inte bygga ihop den själv, har ingen erfarenhet av det.

 • keyboard_arrow_up

  Fotodator 1

  • Core i5-12600K
  • RTX 3050
  • 32 GB
  • 500 GB
  • mATX
  • 750 W
1

Sortera svar:

1
26

I det där bygget så är det för mycket pengar som går till fel saker som att spendera nästan 4000kr på ett moderkort. Windows behöver du inte köpa, du kan ladda ner det på ett usb lagringsminne helt gratis. Fixade snabbare ssd och bättre cpu kylare fast tänk på att köpa ett lga 1700 "bracket" så att det funkar med kylaren. Uppgrade grafikkortet och det är 12 gb ram.

 • keyboard_arrow_up

  Possessed Boxer Dog

  • Core i5-12600K
  • RTX 3060
  • 32 GB
  • 1 TB
  • ATX
  • 750 W
1
1
[borttagen]

[borttagen]

1
2

Tack så mycket för svar, uppskattade det verkligen. Jag har några funderingar/frågor kring ditt förslag, känner du eller någon annan för att svara på dessa så skulle jag vara väldans tacksam. Vill ha en så tyst dator som möjligt och så driftsäker som möjligt. Tänker ha den i många år framöver. Är det inte lönt att satsa på DDR5 minnen?

Grafikkort: Tänker mig att det för mina behov fungerar med ett enklare, spelar aldrig spel men det kan ju bli lite enklare videoredigering framöver. Vill att det fortfarande ska vara Nvida tror det räcker med minne på 8 GB om det nu är billigare.

Moderkortet du föreslog, har det wifi? För det har jag behov av, eller kan det lösas på ett annat smidigt sätt? Gärna Buetooth men inget krav.

RAM minne: Vill inte gärna ha ett som lyser och blinkar. Gör det mycket på prestandan om man har högre frekvens än 3200Mhz?

Chassi: Skulle Fractal Design Define C fungera bra tror du? Inte så mycket dyrare.

Windows 11: Var laddar jag ned det? Som sagt så vet jag ännu inte hur man bygger ihop en dator men jag får lära mig, finns väl guider på nätet.

1
1
97
redigerad

Hej Jazzo! kul att få nytt folk till hobbyn! Jag har läst det inlägg du har skrivit för att försöka få en uppfattning för vad du vill ha. Att bygga något som är framtidssäker är alltid svårt men har gjort det bästa jag kan. Jag tänkte mycket på driftsäkerhet och har valt mycket efter det.

CPU: 12600K var ett grymt val. Den är ny och är stark nog för det mästa. 12600K har också så kallade P och E cores vilket gifter sig bra med win11. mer info: https://www.youtube.com/watch?v=UMBLCv54JPw

GPU: Här är vart jag tycker du ska kolla på vad som ligger bäst i pris vid tid av löp i stället för att låsa fast sig vid ett GPU. Det enda du behöver tänka på är att den får plast och att den har en någorlunda kylare för att få ner ljudvolymen. Grafikkortet jag har valt är ingen spektakulärt, det är ett 3060 från MSI med en tvåfläkts kylare som funkar bra. Det finns bättre men denna låg bäst i pris just idag. OBS! Jag skulle inte rekommendera 3050, även om du inte skulle spela så är 3050 inte det bästa kortet och skulle istället rekommendera 3060 och uppåt.

Chassi/lagrig: För chassi valde jag ett Torrent compact då detta är ett av dom bästa på marknaden för kylning och ljudnivå. Torrent har plats för bra med dator utan att ta upp för mycket plats. Det som man får tänka på ätt den "endast " har plats för en 3.5" hårddisk vilket är tråkigt då du gärna ville ha två, detta är en av anledningarna till att jag valde en annan lösning. du får plats med en del 2.5" SSD men inte fler 3.5". Detta chassi kommer med bra högrepresterande och tysta fläktar som kommer hålla dina komponenter väl kylda och du slipper köpa extra fläktar. Du får återkomma om lagrings lösningen. Källa: https://www.youtube.com/watch?v=oGBQcYvsgFM

Moderkort: Moderkortet du hade valt kommer funka toppen och kommer kunna leverera den prestanda som önskas. Jag valde ett annat moderkort som enligt Gamars Nexus är ett bra val för denna prisklass. Alternativt kan du välja Gigabyte Z690 AORUS PRO som en mer premiumvariant men detta kommer såklart kosta. Asus PRIME Z690-P WIFI kan köpas med olika spec, du kan välja mellan ddr5, 4 / wifi eller inte (om du väljer wifi får du också Bluetooth). Ett annat alternativ är MSI Pro Z690-A vilket är en lite billigare variant (kolla video). Jag tycker detta räcker för en 12600K då du kan överklocka om du vill men kommer fortfarande till ett bra pris. Då vi har en K processor vill vi gärna ha en z690 om du skaffar en vanlig går det att använda ett B660. Jag är medveten om att du gärna ville behålla ditt MOB och ingenting är slaget i sten men jag tror detta kommer funka bra. Att välja mellan ddr4 och 5 är lite komplicerat just nu och du kommer behöva betala extra för minimal Källa: https://www.youtube.com/watch?v=VEkDVlv1FFg

RAM: Du hade valt 32gb ram vilket är bra för mycket videoredigering, 3Dmodelering eller annat men då du sa ”lite enklare videoredigering framöver” tror jag inte att du kommer behöva mer än 16Gb DDR5 ram. Du kan alltid stoppa i 16gb till om du verkligen behöver 32gb. DDR5 är för tillfället dyrt och är inte så värt överlägsen jämfört med DDR4 men det kommer bli billigare och bättre med tiden och eftersom du skulle ha datorn ett tag så kan det räknas som en vettig investering för eventuell uppgradering senare. OBS! om du väljer DDR4 behöver du byta MOB till ett DDR4 kompatibelt.

PSU: Corsair RM750X V2 valde jag för att jag vet att Crossair gör bra grejer och funkar bra och är väl omtyckt av bland annat Sweclockers.

Kylare: Noctua NH-U12A chromax.black som du hade valt tidigare är ett grymt val för driftsäkerhet och livslängd. Med Noctuas 6års garanti och kompatibilitetgaranti kommer denna kunna följa med dig mellan byggen i framtiden. NH-U12A är 100% ram kompatibel vilket gör ”RAM dilemmat” lite lättare. Kylare är helt PCIE kompatibel vilket gör att du kan installera vilket grafikkort du vill. Allt detta gör den samtidigt som den presterar minst lika bra som NH-D15 (större kylare). mer info: https://noctua.at/en/nh-u12a-chromax-black

Allt jag har sagt är såklart inte det enda alternativet. det kan säkert vara något jag har missat men tror detta kommer funka bra. Lyck till!

 • keyboard_arrow_up

  Craftless Butterfly

  • Core i5-12600K
  • RTX 3060
  • 16 GB
  • 1 TB
  • ATX
  • 750 W
1
2
2

Tackar så mycket för förslaget. Ska fundera och kika runt lite. Jag har sneglat på Puget Systems konfiguration https://www.pugetsystems.com/recommended/Recommended-Systems-for-Adobe-Lightroom-Classic-141/Buy_158 Men den blir alldeles för dyr för mig.

Jag vill gärna ha två 3.5" hårddiskar, skulle Fractal Design Define Mini C eller Fractal Design Define C fungera bra? Angående SSD fick tidigare här på komponentkollen ett förslag på snabbt Kingston KC3000 M.2 1TB SSD, vad tror du om den?

2
0
[borttagen]

[borttagen]

0
[borttagen]

[borttagen]