Letar du efter amerikanska priser?
Visa priser i USA
1
3
Köpråd dator

Tankar om bygget, bättre värde?

Jag ska bygga nytt, och har tänkt mig att bygga en lite mindre dator än vad jag har, för att minska platsen den tar och har kommit fram till att NR200P är chassit jag vill ha. Nu är bara frågan, hur ska jag klämma ut så mycket prestanda jag kan inom de ramar jag har?

Begränsningarna är följande: Allt ska få plats i detta chassi, psu och kylare lär jag inte behöva ändra, är en noctua fanboy så kommer inte, oavsett om något är bättre för billigare :) Budget ligger på 25 000kr, men lägger hellre mindre om skillnad i prestanda kommer att vara minimal. Grafikkort bör vara RX 7900XT/XTX, och köpt på Inet, Proshop, NetOnnet eller webhallen, då jag vill kunna utnyttja Starfield bundle man får då. Jag behöver inte köpa någon lagring, och windows behöver inte räknas in i pris.

Min största fundering ligger kring processor, ska jag satsa på något intel istället, eller är AM5 något jag bör satsa på trots högre pris på både RAM, Moderkort och CPU?

Målet är att bygga en dator som klarar av spel i 1440p, Bland annat då Starfield, men också spel som BF2042, där något högre framerate behövs för att inte dö inombords.

 • keyboard_arrow_up

  nr200p am4

  • Ryzen 7 5800X3D
  • RX 7900 XTX
  • 32 GB
  • 2 TB
  • mITX
  • 850 W
1

Sortera svar:

3
839

HEj HEj här har du typ ett helt redesignat bygge. i ett sånt här litet chassi är det viktigt att hålla tempsen kontrollerade. Specielt med en så stark gpu. Så detta är vad ajg valde och varför.

bytte till am5 för en simpel anledning. Det är svalare. För att 5800x3d har tdp på 120w och 7600 har en tdp på 60w. Så mindre el. Plus den presterar minst lika bra som 5800x3d.

Bytte då mobo till den billigaste mini itx. För mer kommer du aldrig använda.

Annat ram. Den jag valde är cl 32 och 6000mhz villket är perfekt.

Fanns en psu som är minst lika bra som den du valde. Och den kostar mindre.

Annan gpu variant som kostar mindre. Det kommer nog ändå inte vara någon skillnad.

Jag vet att du sa att du är noctua älskare. Men snälla gör inte det. Du kommer få så himmla mycket bättre temps med en aio. Specielt en sån bra som arctic liquid freezer II. Och den kostar ju till och med mindre. om du inte vill använda glasspanel så kan du till och med nog gå upp till 280mm varianten.

kastade också in så du kan bytta alla fläktarna till phantek t30. Dom bästa på marknaden. Dom kommer göra bygget redigt svalt. Och om du ska ha glasspanel så bytt dom på aio'n också

 • keyboard_arrow_up

  Matrilocal Nightingale

  • Ryzen 5 7600
  • RX 7900 XTX
  • 32 GB
  • 2 TB
  • mITX
  • 850 W
3
1
3

Tack så mycket för din tid! Punkten att R5 7600 drar mindre + är svalare hade jag inte ens tänkt på.

1
2
706
redigerad

Kommer med något helt annat, skulle personligen välja något annat chassi en Nr200p om det inte är så att det är själv hatet som driver dig till det.

Nr200p är ett okej chassi i sig själv men är jobbigt att bygga, svårt att få bra luft flöde samt temps (behöver nästan bygga om det för att det bli bra, googla Inverted NR200P så får du fram bilder). Typ det ända valet av 7900 xtx modellerna som passar är den som Daytone länka, om det är så att ett 18l chassi är ett måste så skulle jag köra på något som Daytone länka annars skulle jag gå upp en storlek i chassi både för temps samt att det är mindre av ett projekt.

Jag tog inte för det är mest för pengarna, men vill man ha am4/am5 så funkar det med. Jag skulle kört på Phanteks Eclipse P200 och thermalright. Köpt Begagnade Noctua fläktar, vilket man kan få för 75-150kr ish (Kör själv sju stycken begagnade Noctua fläktar i mitt Nr200p). Tog Thermalright kylare för den är billigare men vill man ha en Noctua NH-D15 chromax.black från start så kan man köra på det.

Bild: https://www.reddit.com/r/mffpc/comments/r535ea/just_finished_my_noctuathemed_air_cooled_phanteks/

Bild för storlek samt en review på köpet: https://hardwarecanucks.com/computer-cases/phanteks-p200a-review/

När det kommer till minne gick på ett par som jag vet har med Sk Hynix M die, om det är så att du kan ställa in Mhz/Cl i Xmp själv så kan du få ut nästa samma prestanda från to billigaste ddr5.

Vill du har min kärnor så finns 13700f, cpu benchmarks: https://www.techpowerup.com/review/amd-ryzen-7-7800x3d/20.html

 • keyboard_arrow_up

  Exclamatory Caracal

  • Core i5-13600KF
  • RX 7900 XTX
  • 32 GB
  • mITX
  • 850 W
2
1
3

Från början var min plan att köpa ett Fractal Design Terra, men insåg att det var lite väl jobbigt att sätta ihop ett bra bygge i det lilla caset, så gick på ett något större för att göra det lite lättare för mig. Tycker att P200 är lite för stort för min smak, 18L är nog min övre gräns. Noctuafläktar har jag så det räcker och blir över här hemma. Skulle du rekommendera något annat chassi än nr200p när det gäller sub-20L eller blir det inte bättre ändå?

1
2
706
redigerad

Tower design brukar rent generellt ha bra flöde om du vill ha high end delar, annars är det Dan Cases eller Lian li annars Nr200p men skulle hålla mig am5/am4. Om det är tower så skulle jag checkat, SSUPD Meshroom S PCIe Gen problemet med full mesh är att ljud nivån blir relativt högt på grund av mindre dämpande material. Corsair 2000D ser också ganska bra ut, dcok är lite större en Meshroom på 24.4 liter (mesh ligger på 14.6l) men man får plats med en 360mm rad om det är så att man vill ha en high cpu.

Det ända man bör veta med mindre chassin är att under load så går dom varmt, då det finns en lite volym av luft som kan hålla värmen så luften behöver roterar ganska snabbt för att inte vissa komponenterna ska bli för varma (grafikkort). Personligen har jag ett 6700 xt hellhound i min dator och har haft en del problem med att hålla en stadigt temepratur när det kommer till spot temps. Tror det är backplattan som värmen sätter sig i och när den väl blir 60-70 grader i chassit så har inte värmen i backplatten någonstans att ta vägen vilket leder till ökade spot temps.

Antagligen skulle jag kört på delar med mindre watt samt mindre profil för bättre luft flöde och mindre temps. Annars så kan man behöva pilla lite för att få ner temps, har en aio i min dator så har inte testa med luft kylare på cpun kanske är bättre (finns andra faktorer som kan ha gjort så att tempsen på grafikkortet blir höga men vete fan).

2
1
3

Tack för dom ytterliggare rekommendationerna! 2000D ser väldigt intressant ut, mitt mål är ju liten yta på bordet, och trots sina 24 liter har den den nästan minst footprint av de jag kollar på just nu!

1
2
706

Ah towers tar ju ytan på höjden så länge man inte har ett extremt snedtak så är det ett effektivt sätt att få in mycket komponenter, man kan också köra vilken plattform och cpu som för att man kan få plats med en 360 mm aio dock funkar en 240mm till en i5.

 • keyboard_arrow_up

  Artisanal Jack Russel

  • Core i5-13600KF
  • RX 7900 XTX
  • 32 GB
  • 1 TB
  • mITX
  • 850 W
2