Letar du efter amerikanska priser?
Visa priser i USA
1
17
Köpråd dator

Söker lite tips inför mitt första datorbygge!

Har letat ett bra tag efter en dator, cirka ett år faktiskt. Jag kanske är lite snål men jag vill göra det bästa prestanda köpet som min budget tillåter. Tidigare har jag endast haft en spel laptop som jag fick i julklapp när jag var yngre. Idag använder jag faktiskt min skoldator till både spel och allt annat. På mina tidigare datorer har jag nästan enbart spelat FPS spel eftersom datorerna inte kunde köra så mycket mer och för att jag tycker det är kul. Målet är att bygga en dator som inte begränsar mig lika mycket så att jag även kan köra mer grafik krävande spel.

Jag är personligen ganska teknikintresserad och kommer förmodligen vilja pröva en del mjukvaror utöver spelandet. I dagsläget krävs det att jag transporterar min dator varje vecka p.g.a. skilda föräldrar och därför spanar jag lite efter ett mindre chassi. Tidigare (2022) funderade jag på att köpa en dator med 3080 kort men har sedan dess sänkt min budget med argumentet att det är bättre att köpa billigare fast oftare istället för flagship och uppgradera sällan.

På senaste tiden har jag funderat på Intel Arc A750 i kombination med Intel Core i5-12400F. Jag är ny till denna hemsida och skapade ett konto här om dagen. Jag bifogar ett bygge som jag satte ihop snabbt igår. Det är inte menat att vara min fullständiga version, mer som en referens på min budget och liknande.

Alla köpråd, byggartips eller generella diskussioner uppskattas enormt! Tack för att ni läser!

1

Sortera svar:

3
318

Körde full Intel, mini itx så enkel dator att flytta runt på. Inga pengar slösat på onödiga saker. Skulle kunna gå 750 watt ist för 650 för att vara lite mer framtidssäker.

 • keyboard_arrow_up

  Fatigable Zebra

  • Core i5-13400F
  • Arc A770
  • 32 GB
  • 1 TB
  • mITX
  • 650 W
3
1
17

Tack Warhola för ett fint bygge! Du valde precis som Metalmac, samma cpu och gpu. Hur stor är skillnaden mellan 12400f och 13400f? Det kanske är en nödvändig uppgradering för att hålla igång med intel arc a770. Vad är skillnaderna på acer predator kortet och intels egna limited edition kort? Moderkortet ökade ganska mycket i pris. Antar att det är en ganska bra variant. Priset kanske ökar när storleken minskar. Följer det inte med en cpu kylare i i5 paketet? Vart ska jag sätta 120mm fläkten?

1
2
318

Kan även tillägga att 32 gb ram inte är nödvändigt för gaming. Men i DDR5 så är prisskillnaden typ 300 kr mellan 32 och 16 gb så då kan man lika gärna köra på 32. Större skillnad på DDR4.

2
1
17

Ja verkligen. Jag tyckte det såg billigt ut!

1
2
318

ITX moderkort är de minsta korten, man kan tro att det ska vara billigare men det är precis som du säger, det är dyrt att klämma in alla typer av lanes och annat på ett litet moderkort. Så om man ska ha ett bra ITX moderkort så blir det lite dyrare, inget att göra åt det tyvärr... Jag valde ett ITX kort och chassi just för att det ska bli enkelt för dig att flytta datorn. MATX som är storleken över är betydligt billigare. Vill du ha billigare moderkort men lite dyrare chassi rekommenderar jag ASUS PRIME AP201 som är ett av de minsta matx chassit.

Phanteks chassit är inte det minsta ITX chassit på marknaden så det är fortfarande enkelt att bygga i.

CPU: 13400f har snabbare single core performance samt att den har 4 extra E-cores, så det är ganska stor skillnad ändå. GPU: Limited edition kortet är väl ett A750 va? Så det är ett steg ner, Acers A770 kort är det enda Arc kortet jag vet på 16 gb. Alltid bra med mycket VRAM.

Det följer med een Laminar kylare till CPUn, körde helt enkelt in en Deepcool kylare för mer effektiv kylning, detta gör att datorn blir tystare men även att CPUn kan pusha sig själv lite mer. Extra fläkten sätter du i fronten, så du har två som drar in luft och en som drar ut. Det är samma fläkt som de som redan kommer med chassit. Finns plats för 4 utöver dessa om du vill fylla hela chassit. Då krävs det dock någon typ av fläkthub då ITX moderkort ofta kommer med 1-2 fläktkontakter.

2
1
17
redigerad

Warhola, jag blir så glad när du hjälper mig! Jag har letat så länge utan några märkvärdiga framsteg. Det är inte förens nu jag känner mig trygg att faktiskt göra ett köp. Tack så jättemycket för varje ord du skriver. Det är till stor hjälp.

Jag tycker att ASUS PRIME AP201 är snyggare än Phanteks Eclipse P200 Air iTX. Kan man ha ASUS ROG STRIX B660-I GAMING WIFI i asus chassin eller skulle det bli en knasig kombination?

13:onde generationen låter verkligen värt 500 kr.

På prisjakt hitta jag det här: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=7161287#properties Ett limited edition kort för arc A770. Hittade inte den här på komponentkoll.se däremot.

1
2
318

Inga problem :)

Ett itx kort i ett matx chassi är inga problem. Alla mindre kort passar i större chassin men inte tvärtom.

Det är ingen jätte stor skillnad på de båda ARC korten, det från Acer är övercklockat och själva kylstemet är annorlunda. Men limited edition är mkt snyggare.

En sista grej jag kom på som är bra att veta. Att para 13 generationen intel med B660 kort kan kräva att bios på moderkortet uppdateras. Om moderkortet har en bios flashback knapp kan man göra det själv (vad jag kan se har inte ASUS ROG STRIX B660-I GAMING WIFI det). Man kan då lämna in moderkortet på tex inet för att få det uppdaterat. Det kan även vara så att det redan är uppdaterat, det beror sig på när företaget som säljer det till dig köpte in det. För att slippa detta helt så väljer du ett b760 kort ist.

Jag lägger ett nytt förslag här nere med ASUS PRIME AP201 och ett b760 matx kort. Uppgraderade nätagget och bytte till en lite billigare kylare också, men det är inget måste. Denna gång är det med 16gb DDR4.

Fläktorientering: 2 i botten som tar in luft, 3 i toppen som tar ut. Arctics fläktar går att koppla totalt 5 st i varandra, enkel installation och kabeldragning.

 • keyboard_arrow_up

  mATX

  • Core i5-13400F
  • Arc A770
  • 16 GB
  • 1 TB
  • mATX
  • 750 W
2
1
17

Jag har tänkt mycket på det du skrev. DDR5 32gb tycker jag var en väldigt trevlig bonus i original bygget som du föreslog, så jag tror faktiskt att jag kör på den förra. Förlåt om jag är lite omständlig.

Det där med bios låter lite krångligt men tack för att du skrev; jag får läsa på hur man gör ifall den inte är uppdaterad. Man kanske till och med kan fråga vilken uppdatering kortet har innan man köper.

Jag kollade även runt lite på psu:er. Jag antar att modulärt är ganska skönt om man bygger i ett mindre chasssi. På alla jag har sett så står det formfactor: ATX. Är det något jag behöver oroa mig över eller kommer den passa ändå? En av modellerna jag var inne på hette: Kolink Enclave 80 PLUS Gold.

Hur är det överlag med utrymmet? Har jag mycket marginal eller blir det tajt?

Skärmarna jag tänkte köpa heter: MSI G2412. Är dessa bra tror du?

Återigen, tack så mycket för all hjälp Warhola.

1
2
318

Jag håller med dig, 32 gb DDR5 är rimligt.

Ja du kan alltid maila Komplett, Webhallen eller Inet och fråga vilken bios version kortet har och kolla om det funkar "out of the box".

PSU kan vara lite krångligt, det är absolut det sista man ska snåla med, då det kan ta sönder komponenter om det är för svagt eller dåligt byggda. Kolink är inte ett företag jag skulle lita på i första hand. I ett mindre chassi skulle jag säga att modulärt eller semi modulärt är ett måste.

Det finns en bra PSU tier list jag tycker du ska ta dig en titt på, du vill ha en PSU som är minst på C tier, helst över "speculative position". Listan kan vara lite svår att tyda men det finns en legend man kan läsa. https://cultists.network/140/psu-tier-list/

Du kommer ha en del marginal över i chassit skulle jag säga, det är inte det största grafikkortet och de är oftast de som gör det trångt. Tror inte du kommer ha allt för stora problem att lösa detta. Det finns såklart en mängd PC build guids på YT. Den lättaste att använda imo är en från Linus tech tips när han bygger i POV. Väldigt pedagogiskt.

Det är inte den bästa förgrymden på de skärmarna, men i 1080p så är det ingen större fara. 170 hz är nice, och IPS panel är viktigt. Tänk på att använda displayport kabel och inte HDMI för att få ut 170 hz.

Skickar en sista uppdaterad version av bygget, la till två st G2412 också. Du kan byta lite som du vill, men rekommenderar att kolla tier list på PSU, köra minst semi-modulärt och 80+bronze samt inte gå under 650 watt. Minst 5200 mhz i ram hastighet och minst 3 extra 120mm fläktar. Du kan även köra med CPU kylaren som kommer med, men var medveten om att den kommer låta en del och CPUn kommer gå ganska varm när du spelar.

 • keyboard_arrow_up

  All-weather Chipmunk

  • Core i5-13400F
  • Arc A770
  • 32 GB
  • 1 TB
  • mITX
  • 750 W
2
2
318

Förtydligande om Thermaltake Smart BM2 och varför jag envisas med den. Den ligger på C i tier list, den är semi modulär och 80+bronze, den är samtidigt extremt prisvärd. Har en vän som använder den och han har inte haft några problem med den. Det negativa med den är att den bara har en 8pin EPS kontakt till CPUn på moderkortet. Det är ingen fara med ditt moderkort men om du skulle byta det kortet till ett större med 2 st 8pin måste du även byta nätagg.

2
2
578

Man måste väll inte använda den andra alltid för den är väll bara avses om man ska överklocka så det finns extra ström

2
3
318

Nej det är inte ett måste såklart även om det alltid är bra att ge all kraft som är tillgänglig till moderkortet.

3
1
17

Hej Warhola! Nu är alla delarna hos mig och jag närmar mig slutet av bygg processen. Har några frågor om det går bra. Jag har installerat alla Arctic fläktar, 3 överst och 2 underst, och kopplat dessa i varandra. Hur fungerar det däremot med min Asus Prime fläkt? Vart ska jag koppla den? Arctic fläktarna rekommenderas att koppla fem stycken. Vad händer ifall man ansluter en till? Det är heller inte samma modell av fläkt vilket kanske ytterligare ställer till det. Annars tänkte jag att man kanske kan koppla in Asus fläkten i AIO pump headern. Innan jag byggde så gjorde jag någon form av test bänk och gick in i bios. Allt hittades inklusive processorn. Betyder det att min bios är på rätt uppdateringen trots allt? Sista frågan; hur får jag Windows på bästa sätt?

1
2
318

Hello. Du får jättegärna skicka en build på alla de komponenter du valde, är nyfiken.

Fläkten som kommer med chassit kan du koppla i AIO pumpen, många fläktar som kommer med chassin är 3 pin ist för 4 pin. 3 pin går bara på max RPM hela tiden, så pump headern blir bra. Koppla inte in mer än 5 fläktar i varandra. 4 pin headers har en max gräns för antal ampere den kan ta, ofta 1A, ibland 5A på CPU headers. Generellt brukar man säga att man inte ska koppla mer än 3 fläktar tillsammans, men P12 fläktarna går bra koppla 5 st ihop, det har testats.

Om du kom in i bios och allt hittades ska det inte vara några problem. Glöm inte ställa in XMP på RAM i bios.

Angående windows så behöver du ett tomt usb minne på minst 8 gb. Du behöver en dator med windows 10 eller 11 på, kan vara vilken dator som helst så länge den har windows. På datorn du lånar för detta laddar du ner ett verktyg som hjälper dig skapa en installationsmedia för windows. https://support.microsoft.com/sv-se/windows/skapa-installationsmedia-f%C3%B6r-windows-99a58364-8c02-206f-aa6f-40c3b507420d

Ladda ner och följ instruktionerna (välj usb inte disc när du kopierar windows) När det är färdigt är det bara att du sätter i USB stickan i din nya dator, via BIOS hittar du någonting som heter i stil med "bootable device" kan heta något annat också, men nått med boot. Välj USB stickan den hittar och så installerar du windows på din SSD. Köp en windows produktnyckel på https://www.gamekeys.se/ eller liknande sida. Se till att du väljer korrekt produktnyckel, om du kopierar ett windows 10 home så är det en sådan nyckel du ska ha, inte en windwos 10 pro osv.

Blir det windows 10 du installerar så kan du enkelt uppgradera till windows 11 efter du använt din produknyckel, du måste bara uppdatera windows 10 fullt via inställningar och sen ladda ner Windows 11 Installation Assistant och installera. https://www.microsoft.com/sv-se/software-download/windows11

2
1
17
redigerad

Du är verkligen bäst asså! Levererar svar på alla mina frågor snabbare än blixten trots att denna chatt tråd har varit lite stilla ett tag nu. Länkar också, lyxigt! Väldigt pedagogiskt. 10 / 10 poäng.

Bygget blev din "All-weather Chipmunk" där jag ersatte "Predetor Bifrosten" med LE varianten och "AK400 Zero Dark" med plus varianten då det var sån liten prisskillnad. Jag uppgraderade även RAM stickorna för att Amazon lyckades övertyga mig ;)

Har tyvärr inte datorn nära mig just nu. Men i BIOS såg jag att det fanns förutom XMP en "Intel någonting någonting" (kommer inte ihåg) grej som jag uppfattar också hör till RAM. Stickorna jag köpte var tänkta till en Intel CPU så det kanske hade med det att göra. I varje fall, tror du, med den lilla information jag gav dig, att det är något bra att sätta på?

Tack för Windows instruktionerna. Vilken version rekommenderar du?

Förresten borde jag uppdatera mitt moderkort till senaste versionen ändå, även fast allt fungerar? Man kanske får fler funktioner.

Hur kommer det sig att du kan så mycket? Jag antar att du bygger mycket datorer. Säljer du kanske även datorer eller är det en hobby?

(Text rutorna blir bara mindre och mindre. Särskilt litet eftersom jag är på mobil haha)

1
2
318

Hur gick det Timber? Fick du allt att fungera?

2
1
17

Förlåt för mitt sena svar. Allt fungerar perfekt. Väldigt nöjd. Tack för all hjälp!

1
2
318

Nice, kul att du körde full Intel. Även om jag själv är en AMD fan boi så gillar jag vad Intel gjort den senaste tiden.

Rör inte för mycket saker i BIOS, det kan göra datorn väldigt ostabil om man inte vet vad man gör. XMP är det viktigaste, förutom det kan du även kolla och ställa in hur dina fläktar ska bete sig men det är inte nödvändigt. Eftersom du inte har en överclockningsbar CPU så hade jag bara aktiverat XMP och sen låtit det vara. Det är egentligen ingen mening med att uppdatera BIOS om man inte behöver det, det kommer inte vara någon skillnad.

Något du dock behöver göra om det inte redan var tydligt i dina instruktioner som kom med moderkortet är att installera drivers, https://rog.asus.com/motherboards/rog-strix/rog-strix-b660-i-gaming-wifi-model/helpdesk_download/ LAN, Wirelss, Chipset, Audio, och bluetooth måste laddas hem och installeras. Detta behöver bara göras en gång. Man kan uppdatera dessa men det är inget tvång, kommer man ihåg det kan man göra det en gång per år.

Intel Game On Drivers ska också laddas ner och installeras, dessa bör uppdateras kontinuerligt, efter du installerat den kommer den finnas i en app på datorn som du kan gå in på ibland och se om du har nya drivers att installera. Viktigt att ha koll på detta då GPU drivers kan göra en stor skillnad i spel, speciellt en Intel GPU eftersom dom är relativt nylanserade. https://www.intel.com/content/www/us/en/products/docs/arc-discrete-graphics/software/drivers.html

Kör på windows 11, bra interface.

Varit intresserad i många år och hunnit bygga en hel del åt mig själv, släkt och vänner. Men absolut inget jag gör professionellt.

2
1
17

Ursäkta att jag inte har svarat dig. Har varit så sysselsatt med nya datorn ;) och tyvärr skolan också :(

Jag aktivera XMP och redigerat fläktarna lite grann. Asus fläkten som är kopplad i aio headern körde helt fullt tidigare. Tyckte det var onödigt så jag har dämpat den mycket. De övriga chassifläktarna är faktiskt inte ens på under 50 grader. Den där intel ram grejen i bios som jag prata om tidigare heter Intel Rapid Storage Technology. Jag prövade sätta på den men fick en bluescreen så jag bytte tillbaka. Den där funktionen var ganska tydligt annonserad på förpackningen så det känns som att jag går miste om prestanda när den är disabled. Jag har även satt på resizable bar som intel starkt rekommenderade för sina gpu:er.

Angående drivers har jag installerat Arc Control och Armoury Crate. Så som jag har fattat det så kan man installera drivers regelbundet från dessa.

Datorn fungerar skitbra! Jag är så nöjd. Snygg, tyst och kraftfull :) Jag har inte hunnit spela så mycket än. Jag är tyvärr en sån person som pluggar in ett mattekapitel på ett par kvällar innan provet. Men jag har hunnit köra lite Overwatch 2 och någon timme sea of thieves faktiskt. Stor skillnad i FPS spel. Att träffa ett särskilt skott på skoldatorn krävde mycket mer koncentration än på nya datorn. Känns nästan lite fuskigt att ha 165 fps. Spelar du något? Vad har du för dator förresten?

Det var också väldigt kul att bygga. Kanske också börjar bygga åt familj snart som du haha. Jag är ju inte så erfaren men man måste ju börja någonstans. Jag har ju också komponentkollen att vända mig till. Hade varit lite läskigt att bygga med någon annans pengar däremot.

1
1
17
redigerad

Hej Warhola! Nu kommer en fråga igen. Jag är nämligen lite orolig för min power supply och därmed alla mina komponenter. För 10 minuter sen ungefär så börja jag spela Overwatch, jag höjde min fps lite grann för bättre prestanda men då så började min dator låta jättekonstigt. Ett slags ZZZZZ ljud eller surrande ungefär. Jag lyssnade närmare och insåg att det var min power supply. Det är inte den vanliga dova mörka psu fläkt ljudet utan det är mycket högre ton. Vad är detta? Kan det ha med att power supplyen är monterad vertikalt? Eller har jag fått en trasig modell? Den kanske inte kan leverera tillräckligt mycket el? Ljudet kommer bara när datorkomponenterna kräver mest energi; grafikkortet i det här fallet.

Det är svårt att förklara ljudet. Jag spelade in en ljudfil ifall du vill höra själv.

1
1
17

Efter en del research tror jag att det kan Coil Whine. Ungefär såhär låter det: https://www.youtube.com/watch?v=o0l73_HceHA

1
2
318

Hej Timber. Kul att det har gått bra för dig. Bra att du har koll på alla drivers och att du har fått till det i bios. Intel Rapid Storage Tech kan du låta vara. En ganska uråldrig teknik som var till för andra typer av lagringsenheter. Tex för att göra en gammal slö HDD lite snabbare. Du kommer inte behöva det till din SSD.

Det du hör är coil whine, det är ganska vanligt och kan hända på PSU eller GPU, inget att vara orolig för och det är inget som är trasigt. Om jag förstod rätt så överklockade du GPUn lite, detta gör såklart att både GPU och PSU får jobba hårdare, när de gör det så kan de va så att det vibrerar inne i komponenten. I det här fallet i PSUn. Det är det som kallas coil whine. I ditt chassi så monteras nätagget i fronten, har du satt den med fläkten utåt så att den blåser in luft? Eller är fläkten inåt i chassit och blåser ut? Rekommenderar att du har fläkten utåt så att den blåser in färsk luft in i sig själv. Antalet watt på nätagget är inga problem.

En till sak du kan göra är att sätta max fps i dina spel. Du har en 170hz monitor så då sätter du max fps på 170. När dina FPS och din hz på din monitor synkar så får du bäst prestanda. Använd dock inte vsync för att lösa detta, utan sätt max fps manuellt, vsync fungerar rätt dåligt för det mesta. Att sätta max fps låter ju som en jävligt tråkig idé när man spenderat pengar på en ny dator, men det är ofta mer logiskt än man tror.

2
1
17
redigerad

Skönt att höra att coil whine inte är farligt. Nätaggregatet är självklart monterad så att fläkten pekar utåt. Måste ju ta vara på att jag har mesh överallt :)

Jag ökade mina max frames till 220 ungefär för att extra frames kan ge lite bättre prestanda trots att det överstiger hertzen. Kan coil whine göra någon liten långtidsskada på komponenterna eller är det helt och hållet lugnt? Ifall det är helt ofarligt så handlar ju frågan endast om ljudnivå gentemot lite prestanda. Läste att någon persons coil whine minskade med tiden.

1
2
318

Jag har aldrig hört att coil whine skulle vara ett problem i längden. Det är bara ett störande ljud. Så kör på!

2
1
17

Kanske glömde säga men detta är min första gång jag bygger. Är det svårare att bygga i en itx i jämförelse med standard atx?

1
2
318

Ja det är svårare, men alltid kul med en utmaning ;)

Jag har byggt i Phanteks P200a och det funkar mer som ett vanligt chassi än ett traditionellt itx, bara att det är mycket mindre. Så det är ganska enkelt, du behöver inga special saker som SFX nätagg och PCIE risers osv...

2
2
27

Här är ett exempel på vad en trevlig Arc burk skulle kunna kosta, med ett Arc A770 16gb.

 • keyboard_arrow_up

  Audient Peacock

  • Core i5-13400F
  • Arc A770
  • 16 GB
  • 1 TB
  • mATX
  • 650 W
2
1
17

Ser fint ut! Du lyckas även klämma in en 13400f. Hur stor är prestandaskillnaden mellan generation 13 och 12? Samma med B760. Är den bättre än B660? Nu ser jag även att du valde acer varianten på gpu:n. Är den att föredra över de andra? Jag har alltid varit lite rädd för bronze rated på psu:er haha. Kanske bara har oroat mig i onödan :)

1
1
17

Nu ser jag. Asrocken har ju bara 8 gb.

1
2
27

Om du väljer Arc så fundera på Arc A770 med 16gb vram. Vi ser att fler och fler spel gillar mycket vram, så 8gb kommer vara i minsta laget ganska snart. Samma sak om du ska köra Radeon från AMD, köp ett kort med minst 12gb vram. Ska du köra Nvidia så blir det betydligt dyrare om du vill framtidssäkra.

2
1
17

Det låter klokt Metalmac. Arc A770 kanske passar bättre. Jag spanade lite och hittade tre modeller; limited edition, asrock och acer. Vilket rekommenderar du? Det kanske inte är så stor skillnad. Om jag ska bygga i ett mindre chassi kanske jag behöver ett mindre kort. De alla tre ser ut att vara lika stora.

1
2
27

Intels Arc A770 16gb LE är lite mindre än Acer Bifrost A770 16gb rent fysiskt, men om skillnaden är så stor att det har någon betydelse egentligen beror nog på chassi som du ska bygga i. Acer modellen säljs just nu hos komplett till ett hyfsat pris vet jag. Vet också att hos vissa handlare så får du med ett par spel och mjukvara också när du köper Acer eller Intels LE kort. Kan vara värt att kolla upp kanske?

2
2
578

hej du har kommit till rät plats för detta med datorbyggning.

jag har här designat en dator som kostar litte extra men med bättre preformence.

du kommer kunna köra alla spel på ultimata inställningar. Om du vill trycka ner priset till 15k så rekomenderar jag rx 6650xt. jag är inte helt säker vilka chassin du gillar men valde att köra med ett micro atx. jag använder den störe varianten av denna och den är helt okej. men kolla runt litte bland micro atx chassin för att hitta vad du gillar.

gick med ett billigare moderkort. man behöver inte direkt mer än det. litte bättre ssd för den du valde är inte direkt menad som en primär drive. valde också att gå med ett riktigt bra budget nätagregat.

jag har ungäfär samma skärm som du valde och den kommer nog fungera bra.

 • keyboard_arrow_up

  Hendecagonal Coyote

  • Core i5-12400F
  • RX 6700
  • 32 GB
  • 1 TB
  • mATX
  • 750 W
2
1
17

Tack för tipsen Daytone! Jag hade ingen aning om att min ssd var för dålig. Det kanske förklarar varför den var billigare än många andra. Moderkortet valde jag för att jag hade hört att den fick bra kritik men du har nog rätt i att det kanske ät lite för dyrt för det man får.

1
2
578

Jag har själv använder just den ssd du valde i två byggen. En som start disk och en som sekundära. Som sekundär är den riktigt bra och riktigt billig. Men när jag gick som start disk blev den väldigt snabbt lite för slö. Så jag skulle spendera typ 200–300kr mer på den. Moderkortet du valde är nog riktigt bra. Men jag valde att spara litte pengar och gå med ett moderkort jag verkligen gillar.

2
1
17

Tack Daytone, Metalmac och Warhola för all hjälp. En liten uppdatering: Nu har jag köpt alla delar och inväntar dessa med nyfikenhet. Den 11 april ska alla komponenter vara framme och då smäller det, då bygger jag! Slutgiltiga bygget blev Warholas "All-weather Chipmunk" där jag ersatte "Predetor Bifrosten" med LE varianten och "AK400 Zero Dark" med plus varianten då det var sån liten prisskillnad.

1