Letar du efter amerikanska priser?
Visa priser i USA
1
2
redigerad
Köpråd dator

Önskar råd angående dator för spel och lättare video redigering ~14000:-

Hej, Jag har nu använt min intel pentium 4560(?) med 1050 gtx i många år till spel som WoW och LoL, har inte kunnat köra "nya spel" på några år (bortslängda pengar på RDR2). Jag brukade redigera video i Videopad (det gick nätt och jämnt) tills min dator började ta för vana att bara slockna helt. Jag är medveten om att det är dyrt att kunna göra båda dessa sakerna, men det kanske går att köpa delar som gör en bra grund för framtiden? Är inte ute efter ett monster, och jag är van vid en väldigt utdaterad dator så i stort sett allting är en uppdatering just nu. Det är okej om redigering tar tid, jag vill mest kunna göra det öht.

Är det till exempel inte en bra idé att gå på en i7/ryzen7 direkt istället för 5:orna? Jag har fått höra att processorn är viktigare än grafikkortet för spel som WoW, ligger det något i detta? Kan lägga max 14000:- just nu, och min inkomst ger mig inte stora marginaler för att spara mer än 1-2 tusen i månaden, så jag har enorm beslutsångest över vad jag ska investera i.

Uppskattar alla råd och åsikter, vad vore smartast för mig att lägga pengarna på, exempel på delar som passar ihop och jag kan uppdatera i framtiden? Jag har byggt lite dator förr, men jag är inte super bekväm med det, så jag kanske ska vända mig till en affär som gör det åt mig? Jag tror att det enda jag kan ta från min nuvarande dator är en SSD och HDD. Kanske 2x8gb ram också går att återanvända? Tack för er tid.

-- Uppdatering

Jag hade svårt att bestämma mig för grafikkort, men det blev ett nytt 3070 då det precis gått ner i pris och jag hann få en ny månads lön. Nu behöver jag bara lösa problemet med min gamla skärm som har DVI, och sen installera windows 11 när den nya SSDn kommer. Ville bara skriva en uppdatering och tacka Warhola och Daytone för hjälpen att välja delar! Det känns grymt bra att jag lyckades få ihop den. Länkar en bild på den bredvid min gamla lortgris bara för att. https://i.ibb.co/M76xcxP/IMG-20230506-164339.jpg

1

Sortera svar:

2
578

valde att bygga viadre på warholas ide. jag gick med en f cpu. vet inte riktigt varför man ska ha integrerad grafik på detta.

gick med ett snyggt rgb chassi. men om det inte är din still kan du gå med den andra.

wifi på moderkortet. det tycker jag är ganska viktigt.

men om du vill ha mer prestanda ur datorn så skulle jag rekomendera att gå in på den anvvenda marknaden och plocka upp ett 3070 för max 5k

 • keyboard_arrow_up

  Gramophonic Rat

  • Core i5-13400F
  • RTX 3060 Ti
  • 32 GB
  • 1 TB
  • ATX
  • 750 W
2
1
2

Tack för svar,

Utseendet på chassi är helt oviktigt, priset och funktionaliteten är det enda. Har ett fractal design 1100 just nu och lyckades aldrig få det att se prydligt ut inuti. Är det några specifika mått eller annat jag behöver tänka på när jag väljer chassi? Finns det någonting som hindrar mig från att använda de billiga som finns runt 500:-?

Moderkortet finns tråkigt nog inte för priset i exemplet, verkar kosta minst 2049:- på komplett.

Det är lockande att köpa ett begagnat 3070. Utöver faktorn att människor kan vara skum, är det något jag ska tänka på angående olika modeller/tillverkare?

1
2
578

när man ska välja chassi finns det några saker man behöver tänka på. Först är det storleken. Den kan antingen vara atx/micro atx/mini itx (rangårant i storleksordning). Detta kan du se om du kollar på storleken av moderkortet. Om moderkortet är atx och chassitet kan bara ha micro atx/mini itx fungerar det inte. Sen är det psun. Finns två olika storlekar på psu. Atx eller sfx. Atx är det normala men på dom mindre kan det ibland behövas sfx. Det är bara att söka vilken av dom chassitet suportar och välja det. Det kan också ibland bli problem med att chassitet ha för littet utryme för kablar vilket kan bli ett problem. Då är det bäst att man väljer en psu som är modulär. alltså man kan ta av dom kablarna som inte behövs. Sist behöver chassietet supporta cpu kyllaren. Du kan hitta det i kompenontkollen om du bara går in på chassitet och kollar på max cpu kyllar höjd. Och kollar hur hög cpu kyllaren är. Vilket också går i detta programet. Chassitet måste också ha plats för gpun. men om du väljer en med två fläktar blir det inget problem. Sen när man väljar chassi kan man också kolla om dom kommer med fläktar och om dom har en meshad front. alltså om luft kan enkelt åka igenom fronten. Jag rekomenderar minst två fläktar men det går alltid också att köppa till välldigt billigt.

Jag rekomenderar dej att gå med ett moderkort som har wifi. det kan underlätta ganska mycket. finns flera som har det. Men om du väljer en som kommer från 600 generationen så måste den också ha en funktion som hetter bios flashback. Men det behövs inte på en från 700 generationen. Jag rekomenderar också 700 generationen för att det kommer underlätta i byggnaden av datorn. På grund av att du inte mosta göra en sak som kallas för bios flashback.

Om du går för en begagnad rekomenderar jag att köpa från en sajt med bra köparskyd. till exempel ebay har en rätt bra. Tillverkaren brukar inte vara så himla noga nu för tiden. dom är alla nästan samma. Men man brukar sätta till exempel asus/evga högt och andra inte lika välkända märken längre ner. Men om du hittar ett evga kort så är den trolligtvis bäst.

Denna datorn kanske inte har den absolut bästa upgraderingspathen. Uttan det måste man gå am5. problemet med am5 är att det kostar ungäfär 2k mer på grund av inga lägre nivår av cpuer och bara ddr5 support. Detta gör den inte så uppgraderingsbar i säj 5år men konmmer ändå gå om sej 3år.

2
2
318

För en billigare dator för video redigering hade jag gått intel. När man kommer högre upp till 12 kärnor och uppåt kan det vara värt att köra på AMD, men här hade jag valt en ny i5a med 10 kärnor.

Samma med GPU, Nvidia presterar mycket bättre i arbetsrelaterade situationer. Jag hade valt ett 3060ti för denna prisklassen.

De andra valen är inga konstigheter, allt producerar bra och inga onödiga pengar är slösade. Släng in dina SSD och HDD i din nya PC, men köp även en NVME SSD som den jag valde för ditt OS och dina MP spel. När det kommer till ram så skulle du kunna använda de du har om du har DDR4. Så släng isf in ett till par med 8x2 gb. Se till att de har exakt samma mhz och CL, det är ett måste för prestanda. Helst från samma tillverkare också, men det är inget måste.

Har du byggt en dator förr så tycker jag du ska göra det igen, det är inte så svårt som man tror och känns alltid bättre när man gjort allting själv.

 • keyboard_arrow_up

  Irenic Nightingale

  • Core i5-13400
  • RTX 3060 Ti
  • 32 GB
  • 1 TB
  • ATX
  • 750 W
2
1
2
redigerad

Tack för svar,

Säg att jag köper detta exempel. På vilket sätt kan datorn uppgraderas om X antal år utan att behöva köpa allt nytt från grunden igen? Kommer jag till exempel kunna uppgradera till en senare i5 och behålla övriga delar?

Det är DDR4 2400 mhz minnen, och jag känner att det inte är värt att spara på när jag tittar på kostnaden av nya 16gb.

Jag har suttit i flera timmar nu och jämfört priser och inser att jag sparar mycket på att bygga ihop den själv. Läs gärna mitt svar till den andra personen också, skulle uppskatta mer input på frågorna jag ställde där angående chassi och second hand grafikkort.

1
2
318

Chassi: Fractal, Phanteks, Lian Li och Corsair är kända för att vara lätta att bygga i. Jag föredrar ett chassi med mesh front så att kylningen är mer effektiv. Fläktarna behöver inte jobba lika hårt då.

Om jag har förstått framtiden rätt för Intel så är detta sista generationen på socket 1700. Så om du ska byta CPU till nästa generation Intel när den kommer eller senare måste du även byta moderkort. Dock så kan du byta till vilken 12 och 13 generation som helst med detta moderkort. Så hypotetiskt kan du uppgradera till en 24 kärnig CPU i framtiden.

Jag har aldrig köpt ett begagnat grafikkort, det kan självklart vara bra för budgeten och att få ut lite mer prestanda för samma peng man tänk lägga på ett sämre kort. Dealbreker för mig med begagnade grafikkort är att garantin försvinner.

2