Letar du efter amerikanska priser?
Visa priser i USA
1
1
Köpråd dator

Flera frågor som gärna får besvaras av ni som kan!

Första inlägget :)

Datorn ska användas till spel men också video/bildredigering, rendering, lite CAD, programmering OSV. Brukar ha uppe många saker samtidigt.

- CPU

Vill nog lägga mest pengar på processorn relativt andra komponenter för att kunna ha den länge. Lättare att byta de andra delarna. Så tänker att 13700K är ett bra val.

- CPU Kylning

Enligt Inets datorbyggare matchar inte "Noctua NH-D15" processorsockeln medan "Noctua NH-D15 chromax Svart" gör det. Stämmer det? Tycker de värkar rätt lika förutom färg och pris...

Men viktigare: Har hört att denna kylare är riktigt stor och tung och kan bli ett problem om man fraktar den i bil. Eftersom att jag fraktar datorn 70 mil (liggandes) två gånger per år är det en viktig sak att ta med i beräkningarna.

 1. Kan man enkelt montera av och på den igen vid frakt?
 2. Säkra upp den på nått sätt?
 3. Måste jag välja en annan sorts kylning?
 4. Eller är det ingen större risk?

- Grafikkort

Har 1070 idag, 3070 känns som en rimlig uppgradering. Vågar man köpa begagnat på tradera/blocket för att spara någon tusenlapp eller två?

- RAM

Har redan Kingston FURY Beast DDR4 3600MHz 32GB

- Moderkort

Här har jag inga större krav. Öppen för rekommendation.

- Nätagg

Är den valda "overkill"?

- Chassi

Öppen för rekommendationer som passar övriga komponenter.

Lagring har jag.

Mycket text och fler frågor men tänker att det är bättre att få in allt i ett inlägg? Tacksam för svar :)

 • keyboard_arrow_up

  Moulinsart 1

  • Core i7-13700K
  • RTX 3070
  • 32 GB
  • ATX
  • 1000 W
1

Sortera svar:

1
47

Bra val på CPU, GPU och moderkort för ändamålet.

NH-D15 är stor och tung och även om den inte kommer med montering för 1700 socket så kan du alltid höra av dig till Noctua och bifoga ett kvitto så ska dom skicka det till dig. Dock så skulle jag rekommendera att köra AIO kylare om du ska frakta den, de sitter hårdare och kan inte "böjas". Sen är Noctuas kylare inte så svåra att ta av om du hellre skulle vilja köra med luftkylning.

Nätagget är lite overkill, bytte till 850, även det kanske lite overkill men alltid bra att vara säker. Cougar är inte det kändaste märket men just denna PSU är högt på PSU tier list. Bytte chassi till ett med meshfront. Ljuddämpade chassi gör ofta att fläktarna måste jobba hårdare och blir således mer högljudda än ett mesh chassi.

 • keyboard_arrow_up

  Unrecorded Platypus

  • Core i7-13700K
  • RTX 3070
  • ATX
  • 850 W
1
1
1

Tack så mycket!

1
1
160
redigerad

Jag skulle nog ha använt 1070 ett litet tag til. Och sparat upp till 4070ti/7900xt det skulle ha gjort att datorn får mycket bättre livslängd. Eller försök att skaffa ett 3070 på typ eBay för ett bra pris.

Om du verkligen inte vill ha en aio och ska köra noctua. Så finns det typ påsar som blåser upp sej själv när man läger ner dom. Glömde av namnet men det är ett alternativ.

1