1
2
Köpråd dator

Budgetdator med integrerad grafik som kan uppgraderas vid behov + tillhörande skärm

Hej!

Detta verkar vara ett grymt forum!

Jag önskar hjälp med ett datorbygge (inklusive skärm). Tycker det är en jäkla djungel därute (jag kan nästan inget om datorer) och inser att det är lätt att bli lurad och betala överpris för sämre delar som kanske inte ens matchar. Önskar hjälp med samtliga komponenter (inklusive chassival, eventuella fläktar, skärm etc).

Jag använder datorn för surf, arbete och i viss mån gaming. Jag har inga höga krav på grafikinställningar men vill ha möjligheten att kunna spela även nyare spel på lite lägre grafikinställningar. Har i dagsläget Radeon HD 5600 som GPU, alltså ett 10+-årigt grafikkort. Det har fungerat bra tills för 1-2 år sedan (nu gnisslar det mycket och bilden fastnar ofta när jag stänger av ett spel, kan dock spela nostalgiska spel som Age of Empires II och Tibia). Som processor har jag för närvarande i7 4790k (från 2014). Jag har tänkt att avvakta med att köpa ett grafikkort nu då priserna ligger så sjukt högt. Tror en integrerad grafik räcker för mig tillsvidare men jag vill ha möjligheten att kunna sätta in ett "ok" grafikkort (typ RTX 1660-nivån) framöver vid behov (behöver därför ett matchande nätaggregat, kylning, skärm etc).

Har också för närvarande en 21,5'' BenQ GL2240-skärm som fungerar bra men som jag skulle ville byta så att den i framtiden kan passa ett nyare grafikkort. Har förstått att man måste bestämma sig om man vill ha ett AMD-grafikkort eller Nvidia-grafikkort och välja skärm därefter (för G-sync respektive FreeSync), så jag tar gärna hjälp med det också! Valde i detta bygge en som matchar AMD då jag antar att även den integrerade grafiken måste matcha skärmen?

Har som mål att hamna under 10 000 kr med integrerad grafik (inklusive skärm). Önskar 16GB RAM-minne och 1 TB SSD. Chassit får gärna se tråkigt ut utan "onödigt" bling :p La till en Windows 10 Home men kanske vågar mig på att köpa en ännu billigare nyckel online om ni rekommenderar det.

 • keyboard_arrow_up

  Integrerad grafik

  • Ryzen 5 5600G
  • 16 GB
  • 1 TB
  • ATX
  • 650 W
1

Sortera svar:

2
149

Härligt med utförlig bakgrund! Tycker helt ärligt du har satt ihop en bra dator utefter dina behov. 5600G fungerar med Freesync men vet inte hur mkt du kommer ha användning av det om du inte spelar krävande spel. Kollade runt lite efter en skärm som även är G-sync compatible om du vill kunna ha alternativ i framtiden men helt ärligt så ser skärmen du har valt väldigt prisvärd ut. IPS, Freesync och 165 Hz för det priset? Trodde något var fel i specen :D

Om du vill spara in på något så kan du skippa kylaren. 5600G kommer med en vettig kylare redan och med din budget ser jag inte någon anledning att lägga pengar på en kylare. Isf lägg istället pengarna på ett bättre chassi. Corsair 4000D, NZXT H510, Phanteks P400A är populära chassin i 700-900 kr spannet som jag tror kommer funka bra för dig.

Angående Windows är det upp till dig. Men det är ju många som köper nycklar från gray market för 300 kr och med din budget kan det va värt att spara 500 kr. Om du är student kan duofta få en Windowslicens gratis från ditt universitet.

2
2
2

Tack så mycket för svar! Känns som du jobbar hårt här på forumet! Kul med någon som är så insatt som du är.

Är det värt att lägga 1000 kr extra på en Ryzen 7 5700G tycker du (om du tänker till framtiden då jag potentiellt skaffar ett grafikkort också)?

Kan köra på nedanstående (med billig windowsnyckel, är tyvärr inte student) och ändå hålla budget.

 • keyboard_arrow_up

  Ryzen 7 5700G, billig windowsnyckel

  • Ryzen 7 5700G
  • 16 GB
  • 1 TB
  • ATX
  • 650 W
2
2
149

Ja om det passar för din budget så är det så klart alltid bättre med kraftfullare komponenter. Frågan är bara huruvida du kommer märka någon skillnad på en Ryzen 7 vs Ryzen 5 med det du gör på datorn. Skulle nog säga att om det nu bara är light gaming och surfande så kommer du inte ha mer nytta av en Ryzen 7. Jättesvårt att säga eftersom det är helt beroende på vad du kommer prioritera. Bestämmer du dig för att du vill satsa på bra gamingprestanda så är det nog bättre att lägga de pengarna på grafikkortsbudgeten så småningom tex.

2
1
2

Tack återigen för svar! Har nu genomgått köpet, blev en Ryzen 7 5700G ändå (bygget ovan). Kanske blir ett grafikkort och kylare om 1-2 år eller så :)

Nu ska jag lära mig att "flasha" moderkortet om det behövs, ordna en USB med windows och lära mig sätta ihop datorn - tur det finns tutorials!

1
2
149

Härligt! Lycka till :)

2