Ärade läsare!

Välkommen till nya Komponentkoll. I somras satte vi oss ner och gick igenom allt vi ville göra med webbplatsen och insåg att vår tekniska lösning inte var hållbar för att bygga vidare på. När vi först satte igång sajten 2017 var det ett litet hobbyprojekt med tanken ”vi testar och ser om det går” utan några större framtidsplaner. Det betyder att den tekniska grunden som vi byggde upp hemsidan på inte var särskilt genomtänkt eller lämplig för vad den nu har vuxit till att bli.

Det är alltid jobbigt att behöva riva ut allt man har jobbat med och börja om från steg 1, men vi är väldigt nöjda med beslutet. Sex månader och 16 000 rader kod senare är vi idag redo för att gå live med den nya webbplatsen. Det lär dyka upp buggar och problem, men förhoppningsvis är de åtgärdade innan nästa decennium i alla fall.

Changelog

  • Startsidan är borta och ersatt med byggsidan för att ge mer fokus på kärnfunktionaliteten! Med detta flyttar även ”heta deals” från vänstersidan till en horisontell lista.
  • Webbplatsen laddar in mycket snabbare (och är mer responsiv på alla sätt).
  • ”Laddar-animationen” på byggverktyget är helt borta.
  • Kategori-menyn på mobilversionen har fått sig ännu en makeover. Vi testar oss helt enkelt fram och försöker hitta den bästa lösningen.
  • Nytt utseende på flertal platser, exempelvis ”menyn” ovanför byggverktyget är numera mörk, och butiksfilter har en ny look.
  • ”Mina komponenter” syns även när man kikar på ett annat bygge så att man enkelt kan börja bygga eller byta ut komponenter.
  • Det framgår tydligare hur man ändrar namn på sitt bygge.
  • Vi har nu mycket snyggare förhandsgranskningar på social media-länkar. Testa att dela en länk till ett bygge i tex Discord eller på Facebook 🙂
  • Hela webbplatsen finns nu både på svenska och engelska, vilket bäddar för fler språk och valutor (?!) i framtiden
  • Överlag är hemsidan enklare att använda pga uppdaterad placering och utseende av knappar / text.

Vad sker härnäst

Nu har vi äntligen en stabil grund att bygga vidare på. Vi har fått en stor hög med tips på förbättringar av er användare som vi vill få in på hemsidan. Vi kommer fortsätta lägga mycket tid på att se över våra kategorier, produktdatabasen och filter-funktionalitet. Utöver detta är prioriteten den kommande tiden möjlighet att spara sina byggen och enkelt hitta bland sina gamla byggen. Mer än så vågar vi inte säga just nu, vi följer ”underpromise and overdeliver” metodiken 🙂

Tekniska detaljer för nördar

För de mer tekniskt insatta göttar vi även ner oss lite i vad vi faktiskt har ändrat på.

Tidigare i veckan flyttade vi våra servrar från Tyskland till Finland. Vi kan nu skala upp och ner vår hårdvara efter behov och belastning. Med detta har vi även sett till att flytta vår mjukvara in i 2019 med senaste MariaDB och PHP i backenden. Tidigare körde vi föråldrad mjukvara och det är nog ett mirakel att vi inte har haft några säkerhetsproblem. Ta i trä.

Vi har gått från en boomer-kompatibel LAMP-stack med WordPress som ramverk till en modern NodeJS-stack på ramverket Next.js. Med detta har vi skrivit om hela frontenden från ett galet modifierat WordPress-tema med AngularJS och jQuery i frontend till en ren React-applikation utan jQuery (!) med stöd för rendering både server-side och client-side.

Utöver Cloudflares CDN med automatisk cache har vi även infört aggresivare caching på flera delar av webbplatsen, vilket innebär snabbare laddningstider.

Med nya webbplatsen har vi jobbat fram ett riktigt bra betyg i samtliga Lighthouse-kategorier (vilket innebär galet bra prestanda både på dator och mobil), samt byggt upp allt med tillgänglighet (a11y) i tanken. All text är dessutom modulär och enkelt utbytbar, vilket ger oss möjligheten att erbjuda flera språk än svenska.