Vi testar en av marknadens snyggaste portabla externa SSD enheter, nämligen WD My Passport SSD 1TB. Den utlovar snabba hastigheter, enkelhet och skall klara ett fall på 2 meter. Har Western Digitals uppköp av SanDisk hjälpt utveckling och prestanda av WD-enheter? Vi dyker in och testar enheten.

Konkurrensen är stor när det gäller externa SSD enheter, även om det bara är en handfull av stora tillverkare som producerar de. Samsung, Sandisk & LaCie tillverkar alla externa SSD-enheter som utlovar extrem prestanda, portabilitet och i vissa fall oförstörbarhet (LaCie).

My Passport SSD 1TB har en väldigt liten och kompakt design. Den mäter in på 45mm x 90mm x 10 mm (BxDxH). Vilket är ungefär lika stort som ett kreditkort. Tjockleken på 10 mm gör den väldigt enkel att ta med sig, oavsett om det är i bakfickan eller i en liten kameraväska. Den räfflade designen gör att den ser unik ut och byggkvalitén känns robust. Priset ute i handeln idag ligger kring 3 600-4 000 kr.

Med i det lilla paketet hittar vi själva enheten, instruktioner, en USB-C till USB-C kabel samt en typ-C till typ-A adapter, för att enkelt ansluta den till många olika enheter. Enheten hämtar ström från USB-kabeln vilket innebär att det inte krävs en extern strömkälla.

Utöver de fysiska tillbehören så får vi även tillgång till WD Discovery & Drive Utilities, WD Security samt WD Backup (Enbart Windows). WD Security hjälper dig hårdvarukryptera disken så att du enkelt skyddar din data. Den använder sig av en 256-bit AES kryptering och efter installation så behöver du bara uppge ditt lösenord för att få tillgång till datan. WD Backup är ett enkelt verktyg som säkerhetskopierar utvalda mappar från din PC.

Enheten var svårare att öppna än väntat så vi kan inte säkerställa exakt innehåll, men enhetens namn antyder att det är en OEM M.2 SATA modell. Vi går vidare med att testa enhetens prestanda.

Eftersom My Passport 1TB använder sig av USB 3.1 Gen-2 så ansluter vi enheten direkt till en kompatibel USB-ingång på moderkortet. I detta fallet MSI Z170A XPOWER GAMING Titanium Edition med just USB 3.1 Gen-2, för att säkerställa att rätt förutsättningar ges för att testa dess prestanda.

Crystal DiskMark

Vi använder oss av Crystal DiskMark 6.0.0 x64 för att testa enheten. Varje test kör 5 rundor med en teststorlek på 8GiB. Enheten har körts flertal gånger för att även säkerställa att prestandan upprätthålls trots att temperaturen höjs. Efter 20 minuter av test, så uppgår enheten till 61 grader vilket får anses vara fullt acceptabelt, något man kan tacka enhetens hölje för.

Det primära testet vi utgår ifrån är Seq Q32T1 som är det som mest liknar vanlig användning, det är genomsnittlig sekventiell läs- & skrivhastighet. Där uppgår resultatet till 476.9 MB/s i läshastighet samt 465.4 MB/s i skrivhastighet, vilket får anses som bra resultat och inte långt ifrån de utlovade 515 MB/s som Western Digital nöjt skyltar med.

31.82 MB/s 4K random accesses anses som ett lågt resultat men är inget man skall hänga upp sig på då detta inte är ett värde som appliceras på externa lagringsmedium. Detta värde är viktigare för interna SSD-enheter som behöver starta upp ett operativsystem snabbt, där olika drivrutin- och konfigfiler måste läsas från disken så snabbt som möjligt.

ATTO Disk Benchmark

När vi testar disken med ATTO Disk Benchmark blir vi förvånade över resultatet. Siffror på upp till 532 MB/s trots att tillverkaren bara utlovar upp till 515 MB/s. Inte helt förvånande så presterar disken bättre med större filer vilket den också förväntas göras, om man nu inte skall använda enheten som en Windows/Linux dist.

Viktigt att poängtera är att båda ATTO Disk Benchmark samt Crystal DiskMark är mjukvaror som testar diskens prestanda teoretiskt. Det är en bra testmetod när man skall jämföra olika diskar då de testas under samma premisser, men de är inte helt verklighetstrogna. Efter snart två månaders användning så kan man helt klart se hur prestandan följer grafen i ATTO Disk Benchmark men på en lägre nivå.

Verklig användning

Jag har använt My Passport när jag har varit ute och fotat med min Sony A7R3 för att säkerhetskopiera filerna när jag är ute på resande fot så att de inte bara finns sparade i min MacBook Pro, utifall att något skulle hända med datorn. Kameran producerar RAW-filer som är cirka 50MB stora och det märks att enheten presterar väldigt bra med en genomsnittlig överföring på cirka 300-380MB/s. På samma sätt märks det att prestandan minskar drastiskt när man överför mindre filer men detta är inte något jag gör speciellt ofta vilket inte skapar ett problem för mig. Jag ser därför inte den bristande prestandan med mindre filer som något stort minus då det inte är ett vanligt scenario för externa lagringsenheter. Viktigt att belysa är att mina egna erfarenheter med disken inte är på något sätt vetenskapligt testade utan syftar på en subjektiv känsla för det dagliga användandet.

Sammanfattning

Jag känner mig nöjd med Western Digital My Passport SSD 1TB. Den kommer färdigformaterad i exFAT format vilket gör att den är enkel att använda för normalanvändaren oavsett om man använder Mac OS X eller Windows. Den medföljande mjukvaran är enkel att installera och WD Security gör att din data är i tryggt förvar. Trots att den inte riktigt levererar under verklig användning som den lovar så är resultatet fortfarande fullt godtagbart. Dessa ”prestandaförluster” är något som genomsyrar alla lagringsenheter på marknaden vid verklig användning.

Med sin prislapp på cirka 4 000 kr så kan man fråga sig vem egentligen det är som har användning för en sådan liten SSD på 1TB? Denna lagringsenheten är inte för alla, men för fotografen som behöver utföra en snabb back-up så är den guld värd i det lilla formatet, eller för någon som jobbar med tyngre bild/CAD- eller videofiler. Ska du lagra/överföra bilder eller filmer från familjealbumet så räcker det gott och väl med en vanlig extern HDD.

Enheten är liten och trots att jag råkat tappat den flertal gånger så fungerar den fortfarande utan att ha några synliga ärr på det robusta skalet. Vi ser fram emot att återkomma till er om 8-12 månader för att se om enheten fortfarande är lika robust med samma prestanda. Fram till dess så får ni hålla koll på startsidan då My Passport kommer få konkurrens av bland annat Samsung T5 där de möts head-2-head.

Användarvänligheten tillsammans med prestandan gör att vi på Komponentkoll inte kan annat än att rekommendera Western Digital My Passport SSD 1TB.

OBS! Western Digitalt My Passport SSD finns även i 256GB samt 512GB där priserna är betydligt lägre, cirka 1 100kr respektive 2 000kr. Då vi inte har testat dessa storlekar så kan vi inte gå i god för prestandan.