Välkommen till Komponentkoll Mk 3! (Bilden är ett montage)

Med dagens uppdatering ser vi ett antal förbättringar på sajten, stora som små. I kort har vi eliminerat över 500 produktdubbletter i databasen, ordnat automatiserad inhämtning av nya produktbilder och implementerat en standardsortering efter popularitet. Läs vidare om du vill ha de matiga detaljerna.

Dubbletter

Under de senaste veckorna har vi arbetat hårt med att bekämpa problemen med att vissa produkter dyker upp i flera exemplar, trots att det är samma produkt. Detta är ett problem när en produkt har flera olika Manufacturer Part Number eller MPN. Vi har jobbat hårt med algoritmer som identifierar dessa och med lite manuell granskning har vi lyckats få bort ca 500 dubletter senaste månaden. Systemet är inte perfekt än, men mycket bättre än vad det var. Hos vissa tillverkare är detta ett större problem än andra, och vi är fullt medvetna om att vi kommer behöva jobba vidare med detta framöver.

Produktbilder

Vi har nu skrivit om vårt system för inhämtning av produktbilder, vilket gör att nästan alla produkter indexerade har en bild. De hämtas från samtliga butiker och den mest högkvalitativa bilden väljs automatiskt. Coolt.

Popularitet

I vissa kategorier finner vi att det är svårt att hitta relevanta produkter när allt sorteras efter lägsta pris. De värsta bovarna när det gäller detta är tangentbord, chassi och möss. Vi har experimenterat med olika sätt att räkna ut hur populär en produkt är, och vi är ganska nöjda med det systemet vi har nu. I grunden är det produktens relativa popularitet i listor på Komponentkoll som bestämmer hur högt upp i listan den hamnar. Till en viss del spelar dessutom butikerna in här, då alla produkter har en ”grundvikt” från dess popularitet i butikerna. Detta är troligtvis också något som kommer behöva trixas med framöver. Självklart kan man fortsatt sortera efter pris genom att klicka på ”lägsta pris” som tidigare.

Up next

Vi har en enorm lista på saker vi vill ändra och förbättra på sidan, men detta är vårt primära fokus kommande veckor:

Skribenter sökes!

Vi vill testa på att göra produkttester, recensioner och liknande här på startsidan. Till detta behöver vi lite folk, läs gärna mer här!

Pristrender

Har en produkts pris minskat drastiskt senaste tiden? I så fall ska man tydligt kunna se det utan att klicka på produkten.

Produktsidor

Vi är fullt medvetna om hur mycket fulare dessa är än resten av Komponentkoll. Det kommer hända grejer här!

Byggsida introduktion

Idag blir man inkastad direkt i ”välj CPU”. Vi vill göra en liten introduktion för nya användare om vad allt handlar om.

Finns säkert en miljon andra saker jag glömmer av. Tills nästa gång!